Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Acatenango

Door: Ties    |    Reacties: 0

Acatenango is een indrukwekkende vulkaan in de regio van Antigua. Het is een van de zwaarste beklimmingen, maar het zicht op de top en de route die je aflegt maken het tevens een van de meest indrukwekkende hikes in heel Midden-Amerika. Ook als je niet zo van hiken houdt raden we de 2-daagse klim (zes tot zeven uur) naar de top aan. Het een magische, onvergetelijker ervaring! Op deze pagina delen we onze tips en ervaringen.

Waarom je deze hike moet doen

Niks moet natuurlijk, maar we weten zeker dat je er geen spijt van gaat krijgen. De beklimming nar de top van Acatenango, op 3.975 meter, was een van de hoogtepunten van onze reis door Guatemala. De natuur die je onderweg tegenkomt, het uitzicht van vanaf de top en de voldoening zijn onvergetelijk.

De route langs een spoor van vulkanisch as en een door dik bos is van begin tot eind indrukwekkend. In het begin denk je ongetwijfeld; ‘waar ben ik aan begonnen’, maar hou vol! Als je eenmaal het prachtige uitzicht hebt over de vallei beneden ben je alle pijntjes en zweetdruppels zo vergeten.

Een must-do!

En als je denkt dat je alleen de Acatenango vulkaan ziet heb je het mis. Aan de andere kant heb je de de Agua vulkaan en rechts, de met lava bedekte vulkaan van Fuego. Ohh.. en in het westen heb je je de drie vulkanische pieken rond Lake Atitlán en daarachter ligt nog de Santa María vulkaan. Kortom.. naar Guatemala reizen en NIET de Acatenango vulkaan beklimmen is geen optie!

Acatenango

Tips voor het beklimmen van de Acatenango vulkaan

Het beklimmen van deze vulkaan is geen gemakkelijke opgave. Je moet een redelijke conditie hebben om aan de top te komen, maar het uitzicht op de top is het meer dan waard. Wij hebben vulkanen beklommen in Azië en Nieuw-Zeeland evenals uitdagende hikes in Colombia, maar de Acatenango was, ondanks dat het eigenlijk maar anderhalve dag is, behoorlijk pittig!

Met de volgende tips hopen we je zo goed mogelijk voor te bereiden voor de klim naar de top van Acatenango.

1. Hoe en waar boek je een tour

Om naar de top van de vulkaan te komen moet je een tour boeken. De vulkaan ligt bij de bekende stad Antigua en dus boeken de meeste reizigers hun tour in Antigua. Hier vind je ook de meeste touroperators. Je kunt een tour boeken bij je accommodatie, aangezien iedereen in Antigua deze tour aan biedt, maar kies niet zomaar een organisatie!

Goedkoop is duurkoop 

Bezuinig niet op de kosten voor deze tour. Ten eerste omdat het een van de beste en mooiste ervaringen is in Guatemala (en dat moet goed gaan!) en ten tweede omdat je een bijna 4.000 meter hoge vulkaan gaat beklimmen. En dat wil je het liefst zo goed mogelijk doen.

Er zijn ontzettend veel tours te boeken. Ga niet voor de goedkoopste touroperator! Er zijn helaas nogal wat slechte reisorganisaties die deze tour aanbieden en het is echt zonde als je niet kan genieten van de beklimming omdat dingen niet goed geregeld zijn. Lees je goed in bij welke organisatie je moet zijn en vraag het liefst naar ervaringen van reizigers die net terug zijn!

TIP ♥ – je kunt 2-daagse tours boeken voor $50 p.p., maar dit zijn niet de beste organisaties. Gidsen spreken geen Engels en de ‘gear’ je mee krijgt is oud.

Onze ervaring en de kosten

Voordat wij de Acatenango beklommen hadden we al wat info gezocht op internet. Daarnaast deelde een Engelse reisgenoot in Leon zijn ervaringen met het beklimmen van deze vulkaan. Hij vertelde ons dat we bij Old Town Outfitters moesten zijn. Iets dat je in andere blogs ook veel leest.

Old Town Outfitters is duurder dan andere organisaties, maar werkt met kleine groepen, hebben lokale en Engels sprekende gidsen, goede ‘gear’. Dit zijn de prijzen voor een 2-daagse hike;

 • 2 personen $170 p.p.;
 • 3 personen  $155 p.p.;
 • 4 personen of meer $125 p.p.

Het volgende is inbegrepen in de prijs;

 • Vervoer van en naar Acatenango vanaf Old Town Outfitters in Antigua;
 • Toegangsprijzen voor het park + lokale gids van de gemeenschap van La Soledad;
 • Vers bereide lunch, diner en ontbijt + koffie/thee en snacks;
 • Slaapzakken, matten en comfortabele tenten;
 • Tweetalige gids.
Acatenango

2. Bereid je voor op de hoogte

Deze vulkaan is bijna 4.000 meter hoog en sommige reizigers krijgen hierdoor last van hoogteziekte. Niet iedereen heeft hier last van natuurlijk, maar hou er rekening mee! Gelukkig had er in onze groep niemand last van, maar het is geen pretje als je dit ervaart. Enige ervaring met hoogtes is daarom mooi meegenomen!

TIP ♥ – neem aspirines mee. Men zegt dat helpt tegen hoogteziekte

3. Geef je grenzen aan

Vergis je niet. Dezer 7-uur-durende klim is pittig! Als je echt moeite hebt om bij te blijven bij de rest en een pauze nodig hebt, neem dan een pauze. Iedereen heeft een ander tempo en het is bijna onmogelijk bij elkaar te blijven. Er zijn onderweg veel rustpunten en omdat een gids voor en achter loopt zal je niet verdwalen.

Voel jezelf niet te groot om te stoppen als de rest dat niet doet. Het is jouw ervaring dus geniet er van op jouw manier!

4. Er zijn porters

Porters zijn locals die jouw tas kunnen dragen als je het zelf te zwaar vindt. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt, maar we kunnen ons voorstellen dat andere het fijn vinden. Ook hier geldt; voel jezelf niet te trots om een porter te vragen. Ze doen het graag voor je en ze kunnen het geld goed gebruiken.

5. Haak niet af na het eerste half uur

Het eerste wat je waarschijnlijk gaat horen van je gids is; ‘De eerste anderhalf uur van de klim is het moeilijkst’. En daar is niks aan gelogen. Het is een serieus stuk waarbij ik mezelf ook wel eens heb afgevraagd”wat doe ik hier?!’. Maar loop door! Het wordt na de eerste 2 uur makkelijker en het begin van een hike is altijd moeilijk. Je moet immers even inkomen.

Geloof me, eenmaal aan de top ben je de pijn, zweet en tranen van de eerste 2 uur snel vergeten 🙂

6. Neem warme kleding mee!

Verderop hebben we een inpaklijst vermeld, maar wat we je willen meegeven is dat je warme kleren mee moet nemen. Niet zo zeer voor tijdens de hike, maar meer voor de nacht. Het kan behoorlijk fris worden op de top en je hebt je nachtrust hard nodig!

TIP ♥ – wij namen thermo kleding mee. Neemt weinig ruimte in in je tas en houdt je lekker warm!

7. Zorg voor een volle camera

De uitzichten onderweg zijn echt adembenemend. Het is zo bizar om een vulkaan te zien waar, met een beetje geluk, lava uit komt. Maar dat niet alleen. Het uizicht op de omliggende bergen en valleien zijn echt bizar! Ik heb in 2 dagen meer dan 300 foto’s genomen 🙂

Op bijna 4.000 meter hoogte bevindt je je in een zee van wolken en als je geluk hebt, zal Fuego Volcano zo nu en dan uitbarsten. Het is echt een memorabel moment en het zou zonde zijn als je dat niet kan vastleggen.

Acatenango

De 2-daagse hike

Wij hebben de hike gedaan van 2 dagen. Het is geen heel ingewikkeld programma, maar door onze dagen te beschrijven heb je wel een idee van wat je ongeveer kan verwachten. De hike kan per organisatie enigszins verschillen, maar in de basis zijn alle tours naar de top hetzelfde.

De eerste dag

Je start rond een uur of 8:00 uur, afhankelijk van waar je in Antigua bent. Je wordt opgehaald bij je hostel of je moet jezelf melden bij het kantoor van de touroperator. Dat is verschillend per touroperator. Vanaf Antigua ga je met een minivan naar het stadje La Soledad. Dat is het beginpunt van de hike. Hier wordt vervolgens alles uitgelegd en begin je met de hike.

De eerste 1,5 uur

De tocht naar waar je overnacht (campsite) duurt in totaal zo’n 5 tot 6 uur. Zoals gezegd zijn het eerste uur tot twee uur het zwaarst. Je loopt namelijk op vulkaanzand. Degene die wel eens zijn weze vulkaanboarden in Leon weten hoe lastig dat loopt. Daarnaar wordt het gelukkig een stuk makkelijker. Onderweg kom je langs viewpoints waar het uitzocht magisch mooi is.

In het begin loop je door een mooi groen landschap, daarna wordt het wat een beetje jungle-achtig. Vlak voor je het cloud forrest in gaat krijg je eerst een lekkere lunch. Het cloud forrest lijkt op het Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.

Als je uit het Cloud Forrest bent vervolg je je weg naar de campsite waar je overnacht. Na het Cloud Forest ‘ontstijg’ je de bomen en kom je op een kalig landschap waar hjet uitzocht fenomenaal is. Je zicht wordt niet geblokkeerd door bossen dus je kunt extra ver kijken! Het kamp ligt NIET op de top, maar op een uur lopen van de top.

TIP ♥ – er is ook een dagtour. Deze kost ongeveer de helft. Toch raden we de 2-daagse tour aan omdat het een onvergetelijke tour is!

Acatenango

De drie vulkanen; Agua, Fuego & Acatenango

De campsite

Hoe laat je bij je campsite aan komt is afhankelijk van het tempo van je groep. Sommige komen rond 16:00 uur aan, andere om 17:30. Het is niet altijd mogelijk, maar we raden aan om een beetje door te lopen 🙂 Als je rond 16:30 uur aan komt ben je mooi op tijd voor een prachtige zonsondergang.

Op de campsite heb je een verbluffend uitzicht op twee vulkanen, Agua en Fuego. Met een beetje geluk spuwt de Fuego (vuur) vulkaan de hele nacht lava. Als het donker is krijg je een stevig diner inclusief drinken. Bier of sterke drank is er niet dus als je wil proosten op de top moet je je eigen bier meenemen 🙂

TIP ♥ – de gidsen zetten je tent op. Dit kan je zelf doen, maar het hoeft dus niet

De tweede dag

Dag 2 is dé dag! Je staat vroeg op.. heel vroeg! Om 3:00 uur / 3:30 uur vertrek je. Wij vertrokken iets eerder dan normaal om eerder aan de top te zijn dan andere. Dit is ook het punt waar een zaklamp (hoofdlamp) geen overbodige luxe is. Je kan ook je mobiel gebruiken. Het is namelijk pikkedonker tijdens dit stukje van de hike.

Het begin van de wandeling is wederom over vulkanische as, maar gelukkig is het maar een uurtje lopen naar de top. Tijdens dit deel van de hike krijgen mensen ook last van de hoogte. Dat is ook niet zo gek aangezien de top op 3.975 meter ligt. Wij vonden dit misschien wel het mooiste deel van de hike. Het is hemelmaal donker (en stil) en hoe dichter bij de top je komt hoe bijzonderder het uitzicht.

De top

Het uitzicht op de top is fenomenaal. De kans op helder weer is hier vrij groot dus het uitzicht is bijna altijd goed. Je staat boven de wolken en kijkt zo ver het oog kan zien uit op de omgeving. Je hebt een 360 graden uitzicht dus het maakt niet uit waar je kijkt. Het is allemaal indrukwekkend. Als je helder weer hebt kun je Lake Atitlan en zelfs de oceaan zien.

TIP ♥ – je blijft ongeveer een uur op de top. Afhankelijk van de weersomstandigheden.

Acatenango

De afdaling

Zoals eigenlijk bij elke berg/vulkaan beklimming is de tocht naar beneden zwaarder dan omhoog. Zo ook bij de Acatenango vulkaan. Je hebt het hoogtepunt gehad (letterlijk) en loopt nu vermoeid naar beneden. Voor mensen met slechte knieën is dit enorm zwaar.

Omdat Acatenango veel vulkaanas heeft, glij je makkelijk uit dus doe voorzichtig tijdens de afdaling. Vanaf de top is ook weer een uur naar beneden naar de campsite. Vanaf daar wandel je veel sneller naar beneden. Binnen een uur of twee ben je beneden. Eenmaal in La Soledad stap je weer in de minivan richting Antigua.

Wat neem je mee?

Neem niet te veel mee. Het is niet lekker om met 30 kilo aan kleding en apparatuur omhoog te lopen. Veel reizigers gebruiken hun backpack tijdens deze tocht. Wij hebben zelf een kleine backpack (30 liter). Dit zijn ideale tassen voor dit soort hikes. Verder raden we warme kleding mee.

Qua kleding hadden we het volgende bij ons:
 • Handschoenen
 • Muts
 • Dikke jas
 • Tshirt en Trui
 • Korte en lange broek
 • Poncho
 • 2 paar sokken
 • Schoenen (wij droegen gewone sneakers)
 • Thermo kleding! (dit heeft ons echt gered 🙂 )
Overige dingen die we mee namen
 • 4 liter water p.p.;
 • Snacks
 • Zaklamp
 • Camera
 • Zonnebrand
 • Toiletspullen
 • Pleisters en paracetamol
 • Cash geld
Acatenango

Beste reistijd

In principe kun je de Acatenango vulkaan het hele jaar door beklimmen. Droog of helder weer is helaas nooit van tevoren te voorspellen. Wat je wel kunt doen (wat wij ook deden) is in Guatemala het weer in de gaten houden. Toen wij in Antigua waren was het weer helaas niet heel goed.

We besloten daarom om eerst door te reizen (Atitlan, Chichicastenango en Quetzaltenango) om daarna terug te keren naar Antigua om de Acatenango vulkaan te beklimmen. Het weer was toen een stuk beter.

November tot april

De beste tijd om de Acatenango vulkaan te beklimmen is in het droge seizoen dat loopt van november tot en met april. In het regenseizoen (juni en september) heb je meer kans op regen en dus ook meer mist aan de top.

Acatenango

Locatie Acatenango vulkaan

Wat wij vinden:
 • 9.3/10
  MiddenAmerika-Expert - 9.3/10
9.3/10

Samenvatting

Acatenango is een indrukwekkende vulkaan in de regio van Antigua. Het is een van de zwaarste beklimmingen, maar het zicht op de top en de route die je aflegt maken het tevens een van de meest indrukwekkende hikes in heel Midden-Amerika. Ook als je niet zo van hiken houdt raden we de 2-daagse klim (zes tot zeven uur) naar de top aan. Het een magische, onvergetelijker ervaring! Op deze pagina delen we onze tips en ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder

Tickets
boeken