Reizen in Midden-Amerika wordt in rap tempo populairder. Ook het backpacken in Midden-Amerika wordt daardoor populairder. Een goede backpack is als voorbereiding ontzettend belangrijk. De verkeerde maat kan vervelende gevolgen hebben. Te groot betekent dat je teveel gewicht aan je rug hangt, te klein en de rugzak zit niet lekker. Ga je voor goedkoop? Dan heb je kans dat de backpack niet goed waterdicht is.

Gelukkig zijn er genoeg tassen te koop. Helaas kan het wel eens voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook wij hebben uren het internet afgespeurd en ons goed laten voorlichten voordat we onze backpack aanschafte. En al die uren hebben zich gelukkig terug betaald. Na 6 jaar backpacken zit de backpack nog als gegoten en is hij nog in een prima staat.  Om jou die urenlange zoektocht te besparen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

De beste backpack merken!

Lowe Alpine

Kijk hier voor meer informatie over Lowe Alpine backpacks!

The North Face

Kijk hier voor meer informatie over The North Face Backpacks!

Nomad

Kijk hier voor meer informatie over Nomad backpacks!

Deuter

Kijk hier voor meer informatie over Deuter backpacks!

Pas je backpack!

Ik hoor het je al denken. Dat kan toch niet als ik online aan het shoppen ben! Dat klopt. En aangezien we allemaal online shoppen tegenwoordig is het juist extra belangrijk. Als je iets online koopt heb je namelijk ALTIJD 14 dagen bedenk tijd. Deze 14 dagen kan je dus ook gebruiken om je backpack te passen. Een andere mogelijk is om een outdoor winkel in de buurt te vinden en daar verschillende modellen te passen en je goed te laten informeren. Dan kun je jouw backpack altijd nog online kopen. Vaak is dit voordeliger dan de in een outdoor winkel. En belangrijk met passen: pas de backpack niet leeg. Stop altijd wat dingen in de backpack zodat je kan voelen hoe het zit als de backpack gevuld is. Je draagt je backpack op je heupen en niet op je schouders. Valt de backpack lekker op je heupen? Klemt de backpack niet op je schouders? Zijn de straps stevig? Je zal de backpack veel dragen dus het is belangrijk dat het lekker zit. Hou er rekening mee dat je een backpack kan stellen.. koop dus niet een backpack naar de lengte van je lichaam maar naar de lengte van je torso!

Welke maat?!

Belangrijk bij het aanschaffen van de backpack is de maat. Hou in gedachten dat wat je ook doet, koop hem in ieder geval niet te groot. Het probleem is dat hoe meer er in past, hoe meer jij ook zult meenemen. Dit lijkt handig maar is een veelgemaakte “fout”. Een backpack is daarom niet afhankelijk van hoe groot jij bent (een idee dat veel mensen hebben). Belangrijker is wat jij gaat doen op je backpack reis. Veelal worden de maten van een backpack aangegeven in liters. Voor de meeste mensen is 65 liter wel genoeg. 80 liter is vaak gekkenwerk en 20 liter wordt een beetje krap. Tenzij je ultra light wilt gaan backpacken. Iets wat wij niet zouden aanraden, zeker niet als je voor langere tijd weg gaat. Afhankelijk van de duur van je reis gooi je onderweg spullen weg of koop je ze bij (aangezien alles goedkoper zal zijn). Wij nemen alleen het broodnodige mee voor de eerste 2 a 3 dagen plus wat kleding. De rest kopen we onderweg. Vertrek dus nooit met een overvolle backpack!

The North Face - €140

Nomad - €139,95

Lowe Alpin - €129,95

Ritsen

Er zijn weinig backpacks op de markt met risten die op slot kunnen. Maar bij de meeste kun je wel 2 ritsen aan elkaar vast kan maken. Een los slotje is daarom een goed idee. Je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn waarbij spullen uit een backpack worden gestolen. Zeker op het vliegveld is het wel een veilig idee als je tas gewoon dicht zit.

Vakken

Een beetje goede backpack heeft meerdere vakken of compartimenten. Hierdoor kan je je tas en inhoud opdelen in kleinere vakken. Je kan dan makkelijker bij je spullen. In kleinere zijvakken kun je bijvoorbeeld sokken of ondergoed stoppen. Zo hoef je niet heel je backpack ondersteboven te gooien op zoek naar schone sokken.

Waterdicht

Een 100% waterdichte backpack is niet echt nodig, maar water afstotend is wel handig. Gelukkig heb je bij de meeste een regenhoes die de heftigste regen wel tegenhoudt. Maar een regenhoes kan kapot gaan (of worden vergeten). Een backpack die dan semi-waterdicht is houdt de meeste regen tegen. En dat is wel zo fijn want doorweekte kleding is niet bepaald lekker.

Een goed frame

Negentig procent van de backpacks die tegenwoordig te koop zijn heeft een ingebouwd frame. Een goed frame is belangrijk omdat het steun biedt aan je rug. Er zijn ook backpacks met een frame aan de buitenkant. Maar die raden wij je niet aan. Een frame aan de binnenkant zorgt er voor dat je backpack langer meegaat. En het ziet er ook nog eens beter uit. Zorg er ook voor dat het frame goed op je lichaam past. Je loopt niet hele dagen met je backpack, maar het is wel belangrijk dat het lekker zit.

Steunpunten

Naast dat je backpack op je heupen rust zal het ook veel op je schouders rusten. Het is daarom wel lekker als je een backpack hebt waar sommige delen zachte kussentjes hebben. Zeker als je veel gaat lopen met je backpack (en deze dus op je lichaam steunt en schuurt) is dat extra beetje comfort wel lekker.

TIP – Om gelijk een veel gehoord fabeltje tegen te gaan; je loopt niet de hele dag met je backpack op je rug! Je gebruikt je backpack voornamelijk van accommodatie A naar B. Gedurende tours, of als je gewoon de stad in gaat, gebruik je vaak een daypack (kleine rugtas).

Backpack online kopen

Een backpack of rugtas is op veel plekken te koop. Zowel in de winkel als online. In veel gevallen ben je online goedkoper uit. Het nadeel is dat je minder goed tot geen advies krijgt over het afstellen van je backpack. In de winkel zijn tassen vaak iets duurder omdat er simpel weg meer kosten gemaakt moeten worden. Het voordeel is dat je wel uitgebreid kunt passen en jezelf kunt laten adviseren. Gelukkig heb je tegenwoordig in elke webshop de mogelijkheid om producten binnen 14 dagen te ruilen!

Lowe Alpine backpack - €239,95

Lowe Alpine Cerro Torre

Dit heren model backpack is niet de goedkoopste. Het is echter wel één van de beste! Met deze backpack kan je 65 liter meenemen plus 20 liter uitbouw, wat meer dan genoeg is op reis! De tas weegt maar 2,6 kilo, heeft verschillende compartimenten en een gratis regenhoes!

Een volledig vernieuwde versie van dé klassieker onder de trekkingsrugzakken. Het rugpand van het nieuwe Axiom+ draagsysteem is feilloos door jezelf af te stellen terwijl de rugzak gedragen wordt. Deze versie van de Cerro Torre 65 is lichter en ziet er zeer ´clean ´uit. Het ontwerp, de stoffen en de toegangsmogelijkheden maken deze rugzak de ideale metgezel van veeleisende trekkers.

Lowe Alpine Kamet

De Kamet is een vrouwen model. Deze tas heeft speciale vormen die gemaakt zijn voor vrouwen. De backpack heeft een inhoud van 55 liter plus een uitbouw van 10 liter. De tas weegt zo’n 2 kilo en komt uiteraard met een gratis regenhoes!

De Kamet ND55:65 is een goedgeprijsde alleskunner. Met het comfortabele Axiom draagsysteem, dat gemakkelijk op de juiste maat af te stellen is en de zeer ruime ritsopening aan de voorzijde is deze rugzak prima geschikt voor zowel de betere trekkings als voor wereldreizen. Door het gebruik van lichte en sterke nylonstofffen en ´clean design´ weegt deze tas nog geen 2 kilo.

Lowe Aline backpack - €169,95

Deuter backpack - €219,95

Deuter ACT 60+10L

De Deuter ACT is een lichtgewicht backpack die voorziet in alle gemakken! Dit vrouwenmodel is standaard 65 liter met 10 liter uitbouw. De tas is smal van vorm en licht (2,7 kilo) wat het makkelijk draagbaar maakt. Uiteraard met gratis regenhoes!

De sportief-slanke ACT Lite modellen zijn hartstochtelijke liefhebbers van de lichtheid: met een minimaal gewicht een loepzuiver technische uiterlijk gaan ze mee op tocht – en toch zijn ze uiterst betrouwbare gezellen. Met de twee dekselgespen, de materiaallussen en het elastische vak vooraan zijn er vele mogelijkkheden om de gehele uitrsusting onder te brengen.

Got Something to Say?

Your email address will not be published.