Panama ligt bijna onder de evenaar en bevindt zich dus in de tropen. Daar komt ook een tropische klimaat bij kijken. Naast dat het hier vrijwel het hele jaar lekker warm is, kan het ook erg vochtig en regenachtig zijn. De beste reistijd Panama heeft alles te maken met het droog- en regenseizoen. En daar vertellen we alles over op deze pagina.

Beste reistijd Panama

Er is niks zo lekker als in Nederland in het vliegtuig stappen om vervolgens in Midden-Amerika het zonnetje tegemoet te zien. De meeste reizigers komen naar Panama in het droge seizoen (de zomer), dat loopt van eind december tot en met april. Dit zijn de beste maanden om Panama te bezoeken.

Wil je alles weten over de beste reistijd Panama? Lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

TIP – het droge seizoen is de beste reistijd voor Panama. Dit zijn de maanden december tot en met april.

Beste reistijd Panama

Beste reistijd Panama per maand

De seizoenen van Panama

Panama heeft slechts twee seizoenen. Het droge seizoen van december tot en met maart, en het regenseizoen van maart tot en met november. In het regenseizoen valt, niet geheel verrassen, de meeste regen, maar dan is het land ook het ‘groenst’. Het piekseizoen in Panama zijn de maanden feestmaanden, met name december.

Hoogseizoen

San Blas eilanden
December tot en met april

 Deze maanden zijn vormen de beste reistijd Panama met strak blauwe lucht en weinig regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen voor accommodatie en tours omhoog gaat en dat het wat drukker is op in populaire plekken. Piekmomenten zijn december en feestdagen.

Laagseizoen

Boquete
April tot en met november

In het laagseizoen, of regenseizoen, valt er meer regen in Panama en heb je meer kans op wolken. Regen is vrij frequent dus bereid je daar op voor als je in deze maanden naar Panama komt. Voordeel is dat prijzen lager zijn en het een stuk rustiger is in het land.

Beste reistijd per regio

Goed om te weten is dat er bij de Caribische kust van Panama (west kust) twee keer zo veel regen valt als aan de andere kant bij de Stille Oceaan. Als je naar de Caribische kust van Panama reist naar plekken zoals Colon, Bocas del Toro en de San Blas eilanden, is het droge seizoen- en regenseizoen niet van toepassing. Er valt hier namelijk het hele jaar door regen. Dat betekent natuurlijk niet dat je geen regen hebt in het droge seizoen.

Ga je naar de hoger gelegen gebieden zoals Boquete, Chiriquí en El Valle de Anton kun je het regenseizoen beter vermijden. Paden worden dan moeilijk begaanbaar en je hebt veel ‘last’ van mist. Ook hier geldt, in het droge seizoen is het niet altijd droog.

San Blas eilanden

Als je an het strand van de San Blas eilanden ligt wil je het liefst lekker weer!

Het regenseizoen Panama

Als je de drukte wil ontvluchten kun je ook in het regenseizoen naar Panama reizen. Je hebt dan meer regen, maar reizen is goedkoper en het is minder druk. Het regenseizoen loopt van april tot en met november. Als je de bergen en regenwouden in Panama wil verkennen kun je het regenseizoen beter vermijden omdat bergtoppen constant in de wolken gehuld zijn.

De Pacifische kust daarentegen, heeft heftige stortbuien die vrij intens zijn, maar zelden langer duren dan een paar uur. Hierdoor heb je nog genoeg zonnige, droge periodes om van te genieten.

Voordelen van regenseizoen

Hoewel dit niet de beste reistijd Panama is heeft het wel voordelen. Prijzen liggen veel lager en daarnaast is het landschap prachtig groen en in volle bloei. Als je voor de natuur komt is het regenseizoen zeker geen gekke optie. Je hebt alleen last van een tropische regenbui hier en daar. En die regen duurt normaal niet langer dan een uur.

GStel hieronder je Reis Vraag zodat andere bezoekers je kunnen helpen met jouw vragen. Heb je het antwoord op een vraag van iemand anders? Schroom dan niet om deze te plaatsen. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.