Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Grensovergang en Visum Mexico

Door: Ties    |    Reacties: 0

Als je naar Mexico gaat is het handig om te checken of je een visum nodig hebt. Gelukkig ben je dan snel klaar want je hebt geen visum nodig om het land in te komen. Alle Nederlanders en Belgen met een geldig paspoort mogen zonder visuj 180 dagen in het land reizen. Op deze pagina delen we onze tips over het visum Mexico.

Het visum Mexico

Zoals gezegd heb je GEEN visum nodig om Mexico te bezoeken. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum (stempel) dat 180 dagen geldig is. In Mexico noemen ze dat ook wel Forma Migratoria Multiple (FFM). Deze moet je goed bewaren want als je het land uit gaat moet je deze kunnen overhandigen.

30, 60 of 180 dagen

Het gekke is, is dat er bij aankomst ook wel eens een toeristenvisum van 30 of 60 dagen wordt gegeven. Normaal gesproken zou je een 180 toeristenvisum moeten krijgen, maar als dit niet het geval is en je wil graag de 180 toeristenvisum, geef dit dan aan bij de douane. Ze kunnen misschien wat extra vragen stellen, maar het kan.

TIP ♥ – als je via Amerika vliegt let er dan op dat je je ESTA aanvraagt voor Amerika!

Moet je iets regelen?

Nee. Je hoeft geen dingen van tevoren te regelen om in aanmerking te komen voor het visum Mexico. Je moet echter wel een aantal (simpele) dingen op orde hebben. Dat zijn;

  • een geldig paspoort;
  • een retour- of doorreisticket (vlieg- of busticket);

Langer blijven dan 180 dagen

Het kan zijn dat je langer dan 180 in Mexico wil blijven. Dat is helaas niet mogelijk. Met je visum Mexico, of je Forma Migratoria Multiple, mag je maximaal 180 dagen in het land blijven. Mocht je bij aankomst een 30 of 60 dagen toeristenvisum hebben gekregen kun je deze nog verlengen naar 180 dagen, maar na 180 moet je het land verlaten.

Visa run

Een manier om toch langer dan 180 dagen te blijven is een visa run. Dit houdt in dat je het land verlaat voor een paar dagen en daarna terug komt. De meest logische optie is Belize (7 uur met de bus vanuit Cancun) of Amerika (grensovergang Tijuana), maar je kunt ook een paar dagen op een eiland in de buurt verblijven. Zolang het maar geen Mexico is 🙂

Als je dan terug komt krijg je weer opnieuw een visum Mexico.Het is niet de goedkoopste optie, maar het is wel mogelijk.

TIP ♥ – hou er rekning mee dat je $30 Exit Tax betaald als je Mexico verlaat. Soms zit dat in je vliegticket, soms ook niet

Grensovergangen

Als je niet alleen naar Mexico reist, maar bijvoorbeeld een langere reis door Midden-Amerika maakt kan het voorkomen dat je ergens de grens over moet. Als je geen zin hebt om het vliegtuig te pakken zijn er drie opties waar je met de bus heen kan. Amerika, Belize en Guatemala.

Grensovergang Belize via Chetumal

De meest logische manier om met de bus de grens over te steken tussen Mexico en Belize is via Chetumal in Yucatan. Dit is ook meteen de snelste manier aangezien je binnen een uur de grens over bent

Neem een ​​lokale bus vanuit Chetumal naar een van de steden net over de grens in Belize. De drie populairste opties zijn Corozal (1 uur), Orange Walk (2 uur) of Belize City (5-6 uur). Het busstation in Chetumal (Nuevo Mercado) is redelijk chaotisch dus het is verstandig om na te vragen welke bussen waar heen gaan.

TIP ♥ – de ADO bussen zijn bekende  bussen die deze route(s) rijden. Deze bussen rijden dagelijks tussen Cancun en Belize City

De grens over

Na 40 minuten tot een uur bereik je de grens en moet je bij het immigratiekantoor de gebruikelijke controles door. Er zijn genoeg locals en medewerkers van de busmaatschappijen die je hier doorheen helpen. Zorg dat je cash bij je hebt want vaak moet je een exit fee betalen

Daarna ga je weer terug de bus in voor de immigratiecontroles in Belize. Daarna rijdt de bus verder naar Corozal, Orange Walk of Belize City.

Kosten

Kosten voor deze reis met de lokale bus is slechts een euro. Als je wat meer zekerheid wil reis dan met de ADO bussen (zie link hierboven). Er rijden ook minivans en in Chetumal zijn overal touroperators die ritten naar Belize aanbieden. Reken op zo’n $10 tot $30 afhankelijk van de plek waar je hen reist en de organisatie.

Xunantunich

Xunantunich in Belize

Grensovergang Guatemala via San Cristobal de las Casas

Er zijn twee manieren om van Mexico naar Guatemala te reizen. Met het openbaar vervoer of met een touroperator/minivan (het is niet echt een tour). De makkelijkste en snelste manier is via een touroperator. We bespreken hier alleen de optie om vanaf San Cristobal de las Casas naar Guatemala te gaan aangezien de meeste reizigers dat doen.

Met de lokale bus

Neem vanaf San Cristobal de bus naar het grensplaatsje Ciudad Cuauhtemoc ($7 – 3,5 uur) ). Daar moet je naar de immigration en een uitreisstempel halen voor Mexico. Als je dat gedaan hebt stap je in een collectivo naar de grens met Guatemala ($1). Ook daar moet je langs de immigratie om je stempel voor Guatemala te krijgen.

TIP ♥ – wees gerust, dit klinkt allemaal moeilijker dan het is. Overal zijn mensen om je te helpen.

als je de immigratie in Guatemala hebt afgerond sta je in La Mesilla in Guatemala. Dit is een typisch grensstadje met veel accommodatie, ATM’s en eten en drinken. Vanaf daar neem je de bekende chickenbussen naar je eindbestemming zoals Quetzaltenango, Lake Atitlan of Antigua. Alles bij elkaar kost dit nog geen $10 p.p.

Met een touroperator

In San Cristobal in Mexico vind je ontelbaar veel touroperators ie allemaal tickets verkopen om naar Guatemala te komen. Mocht je ze niet kunnen vinden kun je het even navragen bij je accommodatie. Een bekende operator die de rit van San Cristobal naar Panajachel (Guatemala) aanbiedt is Chincultik.

Deze georganiseerde tour kost je ongeveer $20 p.p. en duurt de hele dag.

TIP ♥ – neem cash mee want je moet voor zowel Mexico als Guatemala exit fee en entry fee betalen. Dit zit vaak al in je vliegticket, maar hier hebben ze maling aan 🙂

Wat wij vinden:
  • 8/10
    MiddenAmerika-Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Als je naar Mexico gaat is het handig om te checken of je een visum nodig hebt. Gelukkig ben je dan snel klaar want je hebt geen visum nodig om het land in te komen. Alle Nederlanders en Belgen met een geldig paspoort mogen zonder visuj 180 dagen in het land reizen. Op deze pagina delen we onze tips over het visum Mexico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Reis-Expert is opgericht door de broers Sjoerd en Ties Lagraauw. Onze website(s) zijn ontstaan uit onze passie voor reizen. Na onze eerste reis door Azië besloten we onze tips, ervaringen en avonturen te delen. Ondertussen werd onze passie voor reizen steeds groter en vertrokken we naar andere werelddelen. Zo ontstond het Online Reisplatform Reis Expert! Op onze websites informeren en inspireren we mede-reizigers, verkopen we onze eigen reisgidsen en reis routes en komt er binnenkort de allereerste Travel Learning online.