Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Teotihuacan

Door: Sjoerd    |    Reacties: 0

Wie op reis gaat door Mexico doet verschillende oude ruïnes aan. Er is er echter één die er op allerlei fronten echt tussenuit springt. Dat is Teotihuacan. Alleen al omdat dit een oude stad is die werd gesticht ver voor de wereldwijde beschaving zijn intrede deed. Sindsdien is het in grote mate bewaard gebleven.

Teotihuacan vroege wereldstad

Teotihuacan is geen oude stad van de Maya’s (of Azteken), maar van de minder bekende Teotihuacanen. Teotihuacan was ooit een gigantisch rijk. Het is bekend door de twee enorme piramides, de Pirámide del Sol (Piramide van de Zon) en de Pirámide de la Luna (Piramide van de Maan).

Ten tijde van de stichting van Teotihuacan was dit echter wel anders. Het gaat dan over de periode van meer dan 2.000 jaar geleden. Destijds was dit één van de grootste steden van de wereld. Er woonden toen zo’n 150.000 mensen. Toen de Azteken de stad later ontdekte tijdens hun verovering van het hedendaagse Mexico, dachten zij dat het de geboorteplek van de goden moest zijn geweest. Zij gaven ze de stad daarom de naam Teotihuacan, wat ook wel “huis van de goden” betekent. 

Tot op de dag van vandaag zijn er in alle steden op de wereld zaken terug te vinden die destijds in steden zoals Teotihuacan werden ontdekt. Wanneer je dus zelf in een stad woont in Nederland, dan kan het best wel eens heel interessant zijn om te kijken naar de vroege geschiedenis van de steden.

Hoe kom je er

De meeste bezoekers komen vanuit Mexico city. Ook wij gaan van deze situatie uit. Je kan heel gemakkelijk in de stad een tour boeken. Deze zal je met een bus naar de locatie brengen en een gids zal je op locatie rondleiden. Je kan er ook voor kiezen om de oude stad op eigen gelegenheid te bezoeken. Neem hier voor de metro naar het bus station. Eenmaal in het busstation loop je naar gate 8, daar vind je een verkoop loket met daarboven een bordje Autbuses Teotihuacan. Kan bijna niet missen. Een ticket kostte de laatste keer dat wij er waren 92 pesos, ongeveer 5 USD. Dit kan inmiddels wat duurder zijn geworden.

De bus vertrekt iedere 20 minuten en doet er ongeveer een uur over. De archeologische site opent om 9 uur in de ochtend. Je kan dus het beste rond 8 uur op de bus stappen. De bus stopt gelukkig recht voor het verkoop loket van de toegangsbewijzen van Teotihuacan. Tickets waren toen 65 pesos, zo’n 3,5 USD. Voor mensen die toch graag een gids hebben kunnen bij de ingang ook een gids inhuren. Er staan er meerdere. Je kunt er ook voor kiezen om je goed in te lezen en de bordjes ter plaatse te volgen. Let wel op dat deze in het Spaans zijn geschreven.

Als je er bent

Eigenlijk is het vrij simpel. Alle belangrijke gebouwen liggen aan de hoofdweg, met de vrolijke naam Avenue of the dead. Waar van natuurlijk de piramide van de zon en piramide van de maan de belangrijkste zijn. Je kan deze twee  piramides dan ook niet over het hoofd zien.

De meeste bezoekers gaan dan ook direct op deze twee prachtige en kolossale gebouwen af. Hou er wel rekening mee dat de top van de pyramide van de zon een flinke inspanning is met ruim 200 treden. Maar het uitzicht van de top is dan ook prachtig en absoluut de inspanning waard. Helaas mag je de piramide van de maan maar tot ongeveer een kwart beklimmen. Hier heb je een mooi uitzicht op de avenue of the dead. Toen we er waren kon ik maar niet stoppen met denken “hoe zou dit er uit hebben gezien, ruim 2000 jaar geleden met zo’n 125.000 inwoners?”.

Let ook op de vele details die bijna alle bouwwerken bezitten. De mensen die deze stad bouwde namen de tijd en dit is goed te zien in alle details. Het best te zien is dit bij het paleis van Quetzlpapalotl.

Avenue of the Dead 

Onze tips

Ga jij Teotihuacan bezoeken? Terecht. Het is echt absoluut het mooiste wat wij in Mexico zagen en misschien wel het meest indrukwekkende bouwwerk wat we in al onze reizen zagen. Waaronder ook de Angkor Wat in Cambodja of de Borobudur in Indonesië. We willen je daarom graag deze tips meegeven. Zo weet je zeker dat je super goed bent voorbereid op je bezoek.

  1. Het kan er overdag erg warm zijn in de zon. Neem daarom een hoed EN zonnebrand mee.
  2. Draag een paar goede en comfortabele schoenen. Je zal ze hard nodig hebben met het beklimmen van al die trappen en het gebied is behoorlijk groot.
  3. Neem genoeg drinkwater mee i.v.m. diezelfde zon uit tip nummer 1.
  4. De locatie is op maandag gesloten en Mexicanen krijgen op zondag gratis toegang. Probeer deze dagen dus te vermijden.
  5. Toegang tot het Teotihuacan museum is inbegrepen in de toegangsprijs.

De 5 leukste activiteiten in Teotihuacan

Eigenlijk is het bezoek aan Teotihuacan natuurlijk zelf al een activiteit. Dat neemt echter niet weg dat er verschillende dingen te doen zijn op deze plek. Het kan dus wel gemakkelijk zijn om hier een idee over te hebben. Deze vijf moeten op je lijstje staan.

De stad bezoeken

Natuurlijk gaat het je in de eerste plaats om de stad zelf. Er is hier zoveel bijzonders te zien. Alleen al omdat er op de wereld nog nauwelijks plekken van dergelijke omvang te vinden zijn die al meer dan 2000 jaar bewaard zijn gebleven. Wie dus niet direct met een specifiek doel naar deze plek is getrokken, kan zich gemakkelijk vermaken met alles wat er hier te zien is. Vergis je niet, dat is heel veel. Alle reden dus om alleen al zonder specifiek doel de stad te bezoeken.

De piramides

Wie wat meer de diepte in wil gaan, doet dat door de piramides te bezoeken. Deze zijn niet te vergelijken met dezelfde bouwwerken in Egypte, maar ze zijn niet minder bijzonder. Zeker ook wanneer ervoor gekozen wordt om dit te doen met een gids. Aan de hand van de kennis en bijzondere verhalen die je hier oppikt kan je pas echt een goed beeld vormen van wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld door de eeuwen heen.

Fietsen

Wie wat langer blijft, doet er ook goed aan een dagje uit te trekken om de grotere omgeving rondom deze historische stad te ontdekken. Zeker ook wanneer de volgende stop Mexico Stad is, of juist wanneer hier net uit vertrokken is. Het contrast tussen die drukte en de rust die je hier vindt kan immers bijna niet groter. Het is gemakkelijk om hier een fiets te huren. Alle reden om hiervoor te kiezen dus.

Ballonvaart

Wanneer je er middenin staat, dan kan Teotihuacan al als immens groot overkomen. Wanneer je echter een echt goed beeld wilt krijgen van de stad als geheel, dan doe je dat door een ballonvaart te boeken. Dit is één van de populairste manieren in deze streek om de stad eens echt goed te beleven. Let wel op dat het daardoor ook druk kan zijn. Wees dus tijdig met boeken om zeker te zijn van een plaatsje.

Museum

Bij de stad is ook een museum waarin enkele zeer bijzondere archeologische vondsten net iets beter bewaard kunnen worden. Deze zijn tentoongesteld zodat ook jij als bezoeker er optimaal van kan genieten. Zo kan je zien hoe sommige voorwerpen die we nog altijd kennen en gebruiken eigenlijk hun oorsprong hebben.

Reis boeken naar Teotihuacan

Een reis naar Teotihuacan boeken doe je wanneer je ook nog andere plannen hebt. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat je een stedentrip naar Mexico Stad op het programma hebt staan. Je maakt dan direct gebruik van de gelegenheid om deze speciale plek op de wereld te beleven. Daarom is het ook verstandig om goed uit te zoeken waar je allemaal kaartjes voor moet hebben en welke delen vrij te bezoeken zijn. Er komen hier immers jaarlijks flink wat mensen naartoe. Je wilt niet in een situatie komen waarin je niet kan doen wat je graag zou willen doen. Pas hier dus altijd goed op.

Je kunt Teotihuacan het best bezoeken in de maanden oktober tot en met mei. In deze tijd is het tussen de 20 en 26 graden en valt er, normaal gesproken, het minste regen. Ideaal weer om deze prachtige locatie eens te bezoeken.

Onderzoek in Teotihuacan

Het bijzondere aan Teotihuacan is dat het een nooit eindigend onderzoek herbergt. Er is zo veel te vinden in de bodem en in een steeds groter gebied om de stad heen, dat er voortdurend archeologen aan het werk zijn om alles op te graven en in kaart te brengen. Een aantal van de belangrijkste vondsten op aarde zijn in de afgelopen jaren op deze plekken gedaan.

Locatie Teotihuacan

Wat wij vinden:
  • 8.9/10
    Midden Amerika Expert - 8.9/10
8.9/10

Samenvatting

Er is er echter één die er op allerlei fronten echt tussenuit springt. Dat is Teotihuacan. Alleen al omdat dit een oude stad is die werd gesticht ver voor de wereldwijde beschaving zijn intrede deed en sindsdien in grote mate bewaard is gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets
boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.