Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Guanajuato

Door: Sjoerd    |    Reacties: 0

Midden in Mexico kan je misschien wel het best beleven wat nu eigenlijk de kracht en drijfveer van dit land is. Daarom kan Guanajuato ook zo’n enorm interessante bestemming zijn. Neem de stad zelf als uitvalsbasis en verken de rest van de regio, die dezelfde naam draagt, vanuit die plek. Zo krijg je pas echt mee hoe de Mexicaanse cultuur in elkaar steekt. Je bent immers ver van de grote steden en toeristische zonbestemmingen verwijderd. Ook leuk als bestemming tijdens een rondreis door het land. Wil je nog meer redenen om te boeken horen? Dat kan, er is immers genoeg over dit gebied te vertellen.

Klassieke stad

Guanajuato bestond al ver voordat de Europeanen de oceaan overstaken. Dat betekent dus dat op deze plek ook volken zoals de Otomi, Chicchimeca en Azteken hebben geleefd. Wat vooral bijzonder is, is dat ook in de oudheid vooral economische motieven al een reden waren om juist op deze plek een stad te stichten. Er werd bijvoorbeeld al door de inheems volken aan mijnbouw gedaan. Een klassieke naam voor de stad is dan ook De Stad van het Metaal. Ook mineralen waren hier rijkelijk te vinden. Volgens de legende lag het goud op enig moment letterlijk op straat. Die basis is later uitgebouwd door bijvoorbeeld de Spanjaarden, maar ook door de huidige bevolking.

Guanajuato

De 5 leukste activiteiten in Guanajuato

Goud delven is misschien geen echte optie meer, maar er zijn wel nog tal van andere dingen te doen. Daarbij is er voor elk type reiziger wel iets van zijn gading te vinden. Vijf activiteiten die je in ieder geval moet doen vind je hier op een rij.

Zoals vroeger

Guanajuato is altijd al een rijk gebied geweest, met dank aan de grondstoffen. Dit leidde er bijvoorbeeld in de achttiende eeuw toe dat de rijke zilverbaronnen zich hier vestigden. Hoe dat eruit zag kan je zien in Museo Exhacienda San Gabriel de Barrera. De hacienda is goed bewaard gebleven. Zoals ook de tuinen altijd goed onderhouden zijn. Als je alles gezien hebt kan je bovendien direct in een café of restaurant aanschuiven voor een goede maaltijd.

De binnenstad

Wanneer een stad zo oud is en zo goed bewaard is gebleven, dan wordt het vanzelf een bezienswaardigheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor de binnenstad van Guanajuato. In 1988 werd dit gebied namelijk op de werelderfgoedlijst gezet. Daardoor is alles wat je er met eigen ogen kunt bekijken in één klap een soort expositie of tentoonstelling geworden. Wandel er rustig doorheen en neem alles goed in je op!

Het El Pipila standbeeld

Dit standbeeld, wat van boven op berg uitkijkt over de stad, is gebouwd ter ere van de onafhankelijkheidsheld die de poorten van een Spaans fort in brand stak wat indirect zorgde voor de eerste overwinning van de Mexicaanse rebellen in 1810. De plaats van het standbeeld is een perfecte foto spot en als je lang genoeg blijft hangen is de zonsondergang achter de bergen magisch.

Guanajuato

De basiliek

Wanneer je een stad bezoekt, dan sla je natuurlijk nooit de basilieken, kerken en kathedralen over. Al is het alleen al omdat ze zo mooi centraal gelegen zijn. In het geval van Guanajuato gaat het om de Basiliek van Onze Vrouwe van Guanajuato. Overdag mooi om te bezoeken vanwege de aangename temperatuur, ’s avonds mooi om vanaf het plein te bekijken vanwege de mooie lichtval.

Het Don Quichote museum

Don Quichote is een iconisch figuur geworden, maar hoe zag hij er eigenlijk uit? In dit museum krijg je alle mogelijke indrukken daarvan. Dit museum is immers geheel gewijd aan de legende die Quichote is. Kom je op een dinsdag, dan is er een gratis rondleiding, maar ook op andere dagen is een bezoek meer dan de moeite waard.

Stadstour

Wil je alles zien, pak dan en bus of fiets of neem deel aan een wandeltocht. Er zijn immers nog talloze andere mooie gebouwen, leuke musea en tentoonstellingen en bijzondere bouwwerken en beelden te zien. Om over de natuur en de mooie parken in de stad nog maar te zwijgen. Een stadstour geeft je een goede indruk van het geheel en is daarom meer dan de moeite waard te noemen!

Guanajuato

Het cultuurfestival van Guanajuato

Als er één ding belangrijk is in deze streek, dan is het wel de waarde van cultuur. Dat is bijvoorbeeld jaarlijks weer opnieuw te merken tijdens het belangrijke cultuurfestival in de stad. Dit Festival Cervanito is een goede reden om naar de stad toe te komen. Wanneer je dus gaat boeken, kijk dan even op de kalender in welke week dit valt. Wees er wel tijdig bij, want zoals je mag verwachten is dit vaak juist de drukste periode. Het is echter wel ook de beste periode om de vele bijzonderheden nog intenser te beleven.

klimaat Guanjuato

Wie de warmte graag opzoekt zit goed in Guanajuato. Het is hier eigenlijk maar zelden onder de twintig graden Celsius. Sterker nog, het kwik zal vaker de dertig dan de twintig aantikken in een gemiddeld jaar. Dit geldt zelfs voor de koelere maanden van een jaar zoals november, december en januari. Dat maakt het echter wel een zeer geschikte locatie om eens enkele weken te overwinteren.

Hoe kom je er

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om in de stad te komen maar de meeste reizigers, die geen huur auto hebben, maken gebruik van twee vormen. De eerste is met het vliegtuig. Er ligt een relatief groot vliegveld zo’n 30 minuten buiten de stad. Vanuit Queretaro vlieg je in zo’n 3 uur naar Guanajuanto. Vanuit Mexico stad is het een kleine 5 uur vliegen. Vanaf het vliegveld kan je de bus of een taxi naar de stad nemen.

De andere optie is de bus. Het bus vervoer in Mexico is over het algemeen goed geregeld. De meeste grote busmaatschappijen hebben mooie bussen vaak met airco, WiFi of andere vorm van entertainment. Ook toiletten zijn in de bussen aanwezig. Het bus station ligt een kleine 20 minuten buiten de stad. Als je het station uitloopt loop je direct tegen een aantal buslijnen aan die richting het centrum gaan. Check het altijd voor de zekerheid nog even met de chauffeur. Een ritje naar het centrum van de stad kost rond de $5.

Guanajuato

El Pipila standbeeld 

Locatie Guanajuato

Wat wij vinden:
  • 7.6/10
    Midden Amerika Expert - 7.6/10
7.6/10

Samenvatting

Daarom kan Guanajuato ook zo’n enorm interessante bestemming zijn. Neem de stad zelf als uitvalsbasis en verken de rest van de regio, die dezelfde naam draagt, vanuit die plek. Zo krijg je pas echt mee hoe de Mexicaanse cultuur in elkaar steekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets
boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.