Hoofdmenu
Onze Tours

MIDDEN AMERIKA

reis expert header

Veiligheid in Honduras

Door: Ties    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 15 januari, 2020

Vertel mensen dat je gaat reizen in Honduras en de eerste vraag die je krijgt is: ‘is dat wel veilig?’. Die vraag is niet voor niets. Het land heeft niet echt een beste reputatie als het aankomt op veiligheid en criminaliteit. Dat is de laatste jaren gelukkig enorm verbeterd. Maar toch… hoe zit het met de veiligheid in Honduras? Wij delen graag onze tips.

Veiligheid in Honduras

Zoals gezegd heeft Honduras geen beste reputatie als het aankomt op veiligheid. Er is de laatste jaren nogal wat gebeurd. De meeste criminaliteit kwam voort uit ruzies tussen gangs. Gewelddadige misdaden, zoals moord en gewapende overvallen, waren niet gek.

Die misdaden waren echter zelden gericht op reizigers en zeker de laatste paar jaar is er veel verbeterd qua veiligheid in Honduras. Geen enkel land is 100% veilig, ook Nederland en België niet.

Honduras is zeker niet het veiligste land in Midden-Amerika, maar je kunt hier prima reizen. Zo lang je logisch nadenkt.

Copán

De straten van Copan

Kun je veilig reizen in Honduras?

Ja dat kan, maar daar zitten altijd wat haken en ogen aan. Het zou stom zijn om te denken dat er in Honduras niks gebeurd. Ook al is de veiligheid enorm verbeterd kan er nog steeds iets gebeuren. Het is echter niet zo dat je in een soort wilde westen terecht komt waar mensen om zich heen schieten.

We begrijpen dat het moeilijk in te schatten is als je er nog nooit bent geweest. Toen wij voor het eerst naar Midden-Amerika gingen vertrokken we naar Nicaragua. Ook geen land dat bij je naar boven komt als je denkt aan de veiligste landen ter wereld.

You vs. me

Veiligheid in Honduras, of elk ander land, is ook een kwestie van perceptie. Jij kan iets als onveilig ervaren, bijvoorbeeld een centraal busstation in Tegucigalpa, terwijl een ander dat niet als onveilig ervaart. De een ervaart dingen anders dan de ander.

Wij hebben in al onze reizen naar Midden-Amerika nooit problemen ondervonden. Natuurlijk zijn er plekken waar je je iets onveiliger voelt. Zeker de grotere steden hebben toch een andere ‘sfeer’. En hoe voorzichtig je ook bent, er kan altijd iets gebeuren.

Negatief nieuws verkoopt beter dus als er iets negatiefs gebeurd lees je dat overal terwijl er ook duizenden reizigers zonder problemen door Honduras reizen

Logisch nadenken

Wij vinden dat je prima kunt reizen in Honduras. Je moet echter wel logisch blijven nadenken. Dat geldt voor alle landen die je bezoekt. Als jij met je smartphone om 3:00 uur in beschonken toestand in Tegucigalpa over straat wandelt is de kans nu eenmaal groter dat je wordt overvallen.

Zolang je logisch nadenkt is er niks aan de hand.

TIP ♥ – hang nooit de ‘toerist’ uit. Loop niet te koop met je dure spullen.

Veiligheid in Honduras

Zeker overdag is er weinig aan de hand

Hoe zit het met met de steden?

Steden zijn altijd plekken waar je iets meer moet oppassen. Dat is in elk land zo en in Honduras is dat niet anders. Op plekken waar veel mensen samenkomen zijn er nu eenmaal meer zakkenrollers en bendes actief.

Hoewel de bendes in Honduras zich de laatste jaren rustig houden zijn steden nog altijd een plek waar criminaliteit voorkomt. De steden waar je voorzichtig moet zijn, zijn San Pedro Sula en Tegucigalpa.

San Pedro Sula

San Pedro Sula is een stad aan de kust en een belangrijke ‘transport-hub’. Dat wil zeggen dat bijna alle bussen hier stoppen om vervolgens verder te reizen. Ook vertrekt hier de boot naar Belize. Het is een plek waar veel reizigers komen en helaas ook veel oplichters en dieven.

TIP ♥ – dit is geen stad waar veel te zien is en we adviseren iedereen om hier alleen de straat op te gaan als het nodig is. Neem bij voorkeur een taxi. ’s nachts kun je in San Pedro Sula  beter binnen blijven.

Tegucigalpa

Tegucigalpa is de hoofdstad van Honduras. De afgelopen jaren was dit zeker niet de fijnste stad om in te reizen, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Daarnaast heeft de stad best een hoop te bieden. Overdag kun je hier zonder problemen over straat. ’s nachts raden we aan om binnen te blijven of een taxi te nemen.

Vraag altijd bij je accommodatie na of en waar het veilig is (of niet)

Wat voor soort criminaliteit is er

Honduras heeft veel last gehad van bendes. Moord, gewelddadige overvallen of ontvoeringen waren in Honduras niet heel bijzonder. Die aanvallen waren echter zelden gericht op reizigers en waren bijna altijd gang-gerelateerd.

Handige tips voor reizen in Honduras

De veiligheid in Honduras is de laatste jaren enorm verbeterd. Het is niet voor niets dat er steeds meer reizigers naar deze onontdekte parel in Midden-Amerika reizen. Daarnaast is het een mooie toevoeging aan je route als je ook door/naar Nicaragua of Guatemala reist.

Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

#1 Denk goed na

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar logisch nadenken houdt je veilig(er). Het zijn kleine dingen, maar wel belangrijk. Wees voorzichtig in steden, met name San Pedro Sula en Tegucigalpa. Laat je waardevolle spullen niet zien, wandel nooit alleen in het donker over straat en laat vreemde je nooit helpen bij ATM’s.

#2 Het negatief reisadvies

Waar wij ons soms aan storen is het reisadvies van de overheid. Ik snap dat ze (toekomstig) reizigers willen waarschuwen, maar soms wordt het wat overdreven. Als je dit advies moet geloven kun je alleen nog naar Texel op vakantie.

Zodra je in Honduras, of andere landen in Midden-Amerika, bent zul je je afvragen waar je je zorgen over maakte. Sommige mensen hebben de grootste verhalen over veiligheid in Midden-Amerika terwijl ze er nooit geweest zijn. Ze zien een docu op TV of lezen iets op internet en vervolgens is Midden-Amerika de gevaarlijkste plek op aarde.

TIP ♥ – onze ervaring is dat mensen heel gastvrij en vriendelijk zijn

#3 Praat met locals en andere reizigers

Niemand heeft alle kennis in huis. Ook wij niet. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen van onze tips uit gaat, maar ook van andere reizigers. Informatie van locals is nog beter. Zij weten immers als geen ander waar het wel of niet veilig is.

Leer een beetje Spaans

Wat heeft dat te maken met veiligheid in Honduras zou je denken. Op zich niet zo heel veel. Ook omdat men in Honduras over het algemeen goed Engels spreekt. Toch kan Spaans wel een beetje helpen als je iets wil uitleggen bij je accommodatie of politiebureau in geval van nood.

Backpacken in Panama

Deze heeft ons goed geholpen in Midden-Amerika 🙂

#4 Het grootste probleem: diefstal

Als je het hebt over veiligheid in Honduras heb je het eigenlijk allen over diefstal. Onder locals komen ernstigere misdaden voor, maar onder reizigers blijft het vaak bij diefstal. Het zijn vaak de verhalen over diefstal die mensen doen twijfelen aan de veiligheid.

Het grappige is, wij zijn nog nooit beroofd op reis (*even afkloppen), ook niet in Bangkok of Kaapstad. Dat betekent natuurlijk niet dat het niet voor komt. Drukke plekken zoals steden, trein- of busstations, metro’s, bussen, Central Plaza’s of parken etc. zijn plekken waar zakkenrollers vaak actief zijn.

Vergeet niet dat het vaak medereizigers zijn die stelen uit hotels of bussen. Leg dus niet meteen de schuld bij de locals.

Een aantal tips:
  • Reis je met twee of meer personen? Verdeel dan je cash en pinpassen over meerdere tassen;
  • Laat je waardevolle spullen achter in een kluisje in je ho(s)tel. Dit word in sommige plekken vaak aangeraden door medewerkers of locals;
  • Ga NOOIT alleen op pad in de nacht. Neem liever een taxi;
  • Neem een klein hangslot mee. Niet alleen voor in je ho(s)tel of je tas, maar ook voor onderweg is het handig;
  • Houd je spullen goed in de gaten in bussen. Stop geen waardevolle spullen in je koffer of backpack. Die gaan in het ruim of op het dak en kun je niet in de gaten houden. Stop waardevolle spullen in je day-pack;
  • Laat je waardevolle spullen niet zichtbaar in je kamer liggen. Ook al zit de deur op slot;
  • Mocht je beroofd worden geef je spullen dan gewoon af. Probeer niet te onderhandelen en ga zeker het gevecht niet aan.
Wat wij vinden:
9/10

Samenvatting

Vertel mensen dat je gaat reizen in Honduras en de eerste vraag die je krijgt is: ‘is dat wel veilig?’. Die vraag is niet voor niets. Het land heeft niet echt een beste reputatie als het aankomt op veiligheid en criminaliteit. Dat is de laatste jaren gelukkig enorm verbeterd. Zo lang je logisch nadenkt kun je prima reizen in Honduras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder