Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Budget Guatemala

Door: Ties    |    Reacties: 0

Wat kost reizen in Guatemala? Die vraag is vast wel eens in je opgekomen tijdens het plannen van je reis naar dit land. Gelukkig hebben wij ons budget Guatemala bijgehouden en alle kosten op een rij gezet en die delen we graag met jullie!

Guatemala is een van de leukste en meest veelzijdige landen in Midden-Amerika. Je vindt er van alles. Van eeuwenoude Maya-tempels tot schitterende natuur en koloniale steden. Op deze pagina geven we onze tips over het budget Guatemala;

Ons budget Guatemala

Reizen in Guatemala is niet heel duur, hoewel het natuurlijk een persoonlijke kwestie is. Dat is ook meteen waarom het samenstellen van een budget Guatemala zo lastig is. De een reist anders dan de ander. Wij vonden de prijzen tijdens het reizen in Guatemala vergelijkbaar met die in Nicaragua, alleen het vervoer is duurder.

TIP ♥ – wij reisde in 2018 voor $35 tot $40 p.p. per dag door Guatemala, zo’n €35.

Als je niet al te luxe reist kom je met $45 (€35) per dag een heel eind. Uiteraard we afhankelijk van wat voor soort reiziger je bent. Zo zijn wij geen low-budget backpackers. We slapen niet op dorms voor €10 per nacht en gaan niet liftend het land door. Een echte low-budget backpacker zal waarschijnlijk een lager budget hebben, maar het kan ook hoger.

Budget Guatemala

Wij sliepen in Livingston voor $28 per nacht

Kosten voor accommodatie

Kosten voor accommodatie zal ongetwijfeld de grootste ‘hap’ uit je budget zijn. Er is allerlei accommodatie te vinden en dus zijn de kosten afhankelijk van wat je zoekt. Zo heb je slaapzalen (dorms) die beginnen rond de 60 Quetzal per nacht. Dat is ongeveer $8 (€6,50). Dat is spotgoedkoop! Maar als je liever je eigen kamer hebt kan dat ook. Voor een tweepersoonskamer in een hostel betaal je ongeveer $20 per nacht.

Natuurlijk zijn er ook ‘normale’ hotels en resorts die variëren in prijsklassen. Een luxe hotelkamer kost je makkelijk $40 per nacht. Voor een resort betaal je het dubbele. Wij hebben onze kosten voor accommodatie bijgehouden. Een voorbeeld van onze kosten;

 • Tweepersoonskamer Antigua  $31 per nacht
  • Dorm in hetzelfde hostel  $20 (vrij prijzig)
 • Een tweepersoonskamer Lanquín (Semuc Champey)   $36 per nacht | Hostel was Pension El Portal de Champey
 • Tweepersoonskamer San Marcos La Laguna (Atitlan)  $48 per nacht
  • Dit was een dure (maar ooooh-zo-mooie kamer). Tweepersoonskamer zijn ook beschikbaar vanaf $25 per nacht
 • Tweepersoonskamer Livingston  $28 per nacht

TIP ♥ – Airbnb is ook een optie in grotere steden. Zeker als je met een grotere groep reist is dit super. Je huurt dan al appartementen/huisjes voor $10 p.p.

Kosten per dag

De kosten per dag voor accommodatie kwamen voor ons rond de $35 per nacht, zo’n $17 p.p. per nacht (als je de kosten wil delen). Dat is voor een tweepersoonskamer in een hostel. Nogmaals, het kan goedkoper als je in dorms slaapt (vaak al vanaf $10 per nacht), maar zeker ook duurder.

Antigua

Kosten voor eten en drinken

Het eten zal geen groot gat slaan in je budget Guatemala. Je kunt hier namelijk vrij goedkoop eten en drinken. In goedkope, lokale, restaurants (comedores) kun je een flinke maaltijd krijgen voor ongeveer $5, terwijl je in een ‘toeristisch’ restaurant makkelijk het dubbele betaald.

Het goedkoopste (en lekkerste) eten vind je bij de kraampjes op straat. Vaak kost een snack hier maar $1 en een maaltijd nog geen $5. Dit is een voorbeeld van de kosten die wij hadden;

 • Lokaal ontbijtje in Antigua  $1
 • Sandwich op terras in Atitlan  $5
 • Eten van kraampje in Flores  $3
 • Maaltijd in Quetzaltenango  $7

tekst

Kosten voor drinken
 • Fles water  $0,50
 • Biertje  $1,60
 • Cocktail  $3
 • Versie smoothie  $2

Kosten per dag

Kosten voor eten en drinken verschilt per persoon. Sommige reizigers hebben bij hun accommodatie gratis ontbijt. Andere eten de hele dag goedkope snacks. Als we een gemiddelde moeten rekenen, reken dan op zo’n $10 p.p. per dag, zon’ €8 p.p. Dan hebben we het over genoeg water, avondeten, ontbijt een biertje en een kleine snack/fruit.

Budget Guatemala

Budget Guatemala 

Kosten voor vervoer

Hét vervoersmiddel in Guatemala is de chickenbus, ook wel Las Camionetas, genoemd. Het zijn oude schoolbussen uit Amerika en het is de goedkoopste manier van reizen in Guatemala. Maar… ook de langzaamste! 🙂 Voor een ritje van een uur betaal je ongeveer $1 tot $2. De chickenbussen zijn eigenlijk vooral handig voor kortere afstanden.

Als je bijvoorbeeld normale bussen neemt tussen Antigua en Guatemala-Stad kost dat je al snel $15.  De bus van Guatemala-Stad naar Flores, om Tikal te bezoeken, kost je al snel $25 p.p., maar dit is dan ook een afstand van bijna 500 kilometer. Een voorbeeld van onze kosten;

 • Guatemala Airport naar Antigua  $1,25 (shuttle is $10 p.p.)
 • Antigua naar Chichicastenango  $4
 • Lake Atitlan naar Antigua  $5
 • Guatemala Stad naar Flores  $10
 • Antigua naar Lanquin (Semuc Champey) shuttle bus  $20

TIP we hebben het vliegticket buiten wegen gelaten. Check onze pagina Vliegtickets Guatemala mettips over hoe je goedkoop tickets boekt

Kosten per dag

Vervoer is echt ontzettend goedkoop en zal weinig invloed hebben op je budget Guatemala. Het is moeilijk in te schatten wat je precies kwijt bent aan vervoer omdat je niet elke dag reist. Reken op ongeveer $5 p.p. per dag. Dat is een aardig gemiddelde als je soms met de chickebus reist en soms met een shuttle bus.

San Juan del Sur

De bekende chicken bussen zitten altijd lekker vol

Kosten voor activiteiten

Het aantal betaalde activiteiten of tours in Guatemala is niet zo groot. Zeker niet als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Costa Rica. Dat heeft te maken met het feit dat je zelf alles makkelijk kan bezoeken. De reisafstanden zijn kort en de bussen goedkoop waardoor je geen tours hoeft te boeken om ergens te komen.

Als je wel tours wil doen is dit het beste te boeken in Antigua, voor het beklimmen van vulkanen, of in Flores, voor het bezoeken van Tikal. Voor sommige plekken betaal je wel entree.

Een voorbeeld van kosten voor activiteiten;

 • Entree voor Semuc Champey  $6
  • Tour naar Semuc Champey tussen $40 en $100
 • 2-daagse Acatenango Tour ➜ $90 tot $170 (afhankelijk van aantal mensen en kwaliteit van tour)
  • Entree Acatenango ➜ $6
 • Full Day Atitlan tour ➜ $40 tot $100
 • Tour naar Tikal ➜ $50
 • El Mirador tour (5 daagen) ➜ $280 bij 6 personen

TIP ♥ – wij hebben alleen de betaalde 2-daagse hike naar Acatenango gedaan

Kosten per dag

Kosten voor tours laten we meestal buiten beschouwing in de totale kosten omdat je niet elke dag een tour boekt. Sommige reizigers doen nooit betaalde tours en andere kiezen voor 2 of 3 tours. Als wij onze tours delen door het aantal dagen dat we in Nicaragua zijn geweest komen we ongeveer $5 p.p. per dag.

Acatenango

De Acatenango vulkaan 

Kosten per dag

Als je in een in een tweepersoonskamer in een hostel verblijft, uit eten gaat bij de lokale restaurants of je eten koopt in supermarkten en reist met openbaar vervoer in plaats van taxi’s, moet je rekenen op $35 tot $40 per dag. Dat is zo’n €30 per dag.

Je kunt makkelijk meer uitgeven als je luxer overnacht en reist. Het kan ook goedkoper als je voornamelijk op dorms slaapt in hostels.

Wat wij vinden:
 • 9.3/10
  MiddenAmerika-Expert - 9.3/10
9.3/10

Samenvatting

Wat kost reizen in Guatemala? Die vraag is vast wel eens in je opgekomen tijdens het plannen van je reis naar dit land. Gelukkig hebben wij onze kosten van het reizen in Guatamala op een rij gezet en die delen we graag met jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder

Tickets
boeken