Guatemala heeft een van de meest aangename klimaten op aarde. En dat is wel zo lekker! Ze noemen het land ook wel eens ‘The land of eternal spring‘. In Guatemala heb je het hele jaar door van warme dagen en veel zon. De verschillen in het weer zitten grotendeels in de hoogte. Op deze pagina delen we alle tips over de beste reistijd Guatemala.

Beste reistijd Guatemala

Zoals bijna alle landen wordt het weer in Guatemala bepaald door het regen- en droogseizoen. Daarnaast is ook de hoogte belangrijk. In gebieden tussen 1.300 en 1.600 meter hoogte, waaronder Guatemala-Stad, Antigua en Lake Atitlán, is het in de altijd fris ondanks de hitte van de middagzon.

De beste reistijd Guatemala zijn de maande november tot en met april. Je vindt er dan ook de meeste toeristen. Ook de maanden juli en augustus zijn populair, hoewel dat meer met de internationale vakanties te maken heeft. Wil je alles weten over de beste reistijd Guatemala? Bekijk dan deze deze pagina met de volgende tips;

TIP – het droge seizoen is de beste reistijd voor Guatamala. Dit zijn de maanden december tot en met april.

Beste reistijd Guatemala

Beste reistijd Guatemala

De seizoenen van Guatemala

Zoals gezegd kun je Guatemala het hele jaar door bezoeken, maar de beste kans op mooi weer heb je in de maanden november tot en met maart, zoals eigenlijk alle landen in Midden-Amerika. Het is niet zo dat het in de andere maanden alleen maar regent en koud is. In tegendeel zelfs. Je hebt alleen iets meer kans op regen. Hieronder een overzicht van de seizoenen in Guatemala.

Hoogseizoen

Livingston
November tot en met april

 Deze maanden zijn vormen de beste reistijd Guatemala met de beste kans op strak blauwe lucht. Daarnaast valt er minder regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen omhoog gaan en dat het wat drukker is (zeker Antigua). Piekmomenten zijn december en feestdagen.

Tussenseizoen

Acatenango
Mei t/m oktober

Vanaf mei tot en met oktober begint de regen iets meer toe te nemen, maar je hebt nog steeds veel zonnige dagen. De temperaturen zijn nog steeds goed. Het kan ‘s nachts alleen wat frisser worden. Regio’s als TIkal hebben meer regen. Oktober heeft veel last van stormen.

Laagseizoen

Beste reistijd Guatemala
September en oktober

Eigenlijk loopt het regenseizoen van mei tot en met oktober, maar de maanden waarin de meeste regen valt zijn september en oktober. Ook in juni en juli regent het vaker, maar dan heb je veel internationale reizigers in verband met schoolvakanties.

Beste periode om te gaan

Het hoogseizoen, van november/december tot en met april, is logischerwijs de beste tijd om naar Guatemala te reizen. Je kunt buiten die maanden ook prima reizen, maar zal dan meer last hebben van regen. Hou er rekening mee dat het in onze zomermaanden, dus van grofweg juni tot en met augustus behoorlijk warm kan worden in Guatemala.

Regenseizoen

Tijdens het regenseizoen in Guatemala heb je vaak zonnige ochtenden en de regen valt meestal pas in de (late) middag. Maak je niet te druk om het regenseizoen aangezien het vaak maar een uur of twee uur regent. Daarnaast valt er hier niet z veel regen als in bijv. Thailand.

De temperaturen blijven gelukkig warm, maar vooral in de laaglandgebieden rond Tikal is de luchtvochtigheid hoger. Dit is ook een van de weinige plaatsen waar de regen het reizen kan bemoeilijken, omdat de wegen rond Tikal en het grensgebied met Belize kunnen onderlopen. Hou er rekening mee dat het in juni en september veel regent rondom Lake Atitlan.

TIP ♥ – de maanden juni en september hebben het meeste last van regen

Droge seizoen

Het droge seizoen is ook de beste reistijd Guatemala. Dit seizoen heerlijke blauwe luchten en warme dagen in het land. Het is overal lekker weer, hoewel een regenbui natuurlijk nooit uit te sluiten is. Je moet er wel rekening mee houden dat het in de hooglanden ‘s avonds koel kan zijn. Neem daarom altijd een vest of jack mee naar Guatemala.

In de gebieden rond Tikal kun je in het hoogseizoen/droge seizoen korte buien verwachten, maar dit heeft geen impact op het reizen.

TIP ♥ – populaire plekken als Antigua wordt vrij druk van half december tot half januari en met Pasen. Reserveren kan geen kwaad in die tijd.

Lake Atitlan

Lake Atitlan kun je het beste bezoeken tussen november en maart

Beste reistijd per regio

Om je iets beter op weg te helpen met de beste reistijd Guatemala hebben we een overzicht gemaakt met de beste reistijd voor populaire gebieden in Guatemala. We zullen niet alle bezienswaardigheden benoemen (die vind je hier), maar met deze vier heb je een aardig beeld

Beste reistijd voor Antigua

De beste tijd om Antigua te bezoeken is van november tot en met april, tijdens het hoogseizoen. Het is dan wel drukker, maar het weer is ook beter. En op reis heb je toch het liefst mooi weer. In de maanden juni en september regent het vaker in Antigua, maar kun je de stad nog prima bezoeken. Hou er rekening mee dat het hier ‘s avonds fris kan worden omdat het hoog ligt.

TIP ♥ – reserveer je accommodatie in december. Het wordt dat erg druk!

Beste reistijd Antigua

Beste reistijd voor Lake Atitlan

Het droge seizoen begint in november en eindigt in maart. Dit is de beste tijd om Lake Atitlan te bezoeken. Het is ook de beste tijd om de omgeving en bezienswaardigheden te verkennen. Je kunt het meer verkennen door een kleine boot te huren of met een tour het meer op te gaan. Tussen juni en september kan het hier hard regenen.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Lake Atitlan

Lake Atitlan

Beste reistijd voor Tikal/Flores

Het is het hele jaar door warm en vochtig rondom Tikal. De beste tijd om het tempelcomplex te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van november tot en met maart. De temperaturen zijn dan goed omdat het niet zo heet wordt als tijdens onze zomermaanden.

Tikal National Park bevindt zich in het regenwoud, waar het het grootste deel van het jaar regent. Het regent hier niet harder dan andere gebieden in Guatemala, maar vaker (meer kleine buien). Zorg ervoor dat je een regenjas meeneemt.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Tikal

Tikal

GStel hieronder je Reis Vraag zodat andere bezoekers je kunnen helpen met jouw vragen. Heb je het antwoord op een vraag van iemand anders? Schroom dan niet om deze te plaatsen. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.