Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Yaxha

Door: Ties    |    Reacties: 0

Denk je aan Maya tempels in Guatemala dan denk je aan Tikal. Gek genoeg hebben weinig mensen gehoord van Yaxha, dat op slechts 30 kilometer van Tikal ligt. Yaxha is het op twee na grootste Maya-complex in Guatemala – alleen Tikal en El Mirador zijn groter. Het is redelijk geïsoleerd en er komen bijna geen reizigers. Dat is opmerkelijk want Yaxha is met 500 ‘gebouwen’ niet alleen gigantisch, met de ligging aan Laguna Yaxha ligt het ook nog eens op een van de mooiste plekken in Guatemala.

Onaangetaste tempels

Yaxha maakt deel uit van het Yaxha National Park met andere Maya tempels zoals Nakum, Topoxté en El Naranjo. Deze vier tempels vormen de basis voor een nationaal park van meer dan 37.000 hectare! Yaxha is de grootste van de drie tempels. Doordat er weinig details op de tempels is te vinden is niet helemaal duidelijk hoe oud dit Maya-complex is. Men denkt dat de hoogtijdagen rond het jaar 800 lag toen er zo’n 20.0000 mensen woonde.

Ondanks het feit dat Spaanse monniken deze plek ontdekte in 1618 en de Oostenrijkse ontdekkingsreiziger Teobert Maler hier in 1905 kwam, bleef Yaxhá tot voor kort grotendeels onontdekt.

Mooier dan Tikal?

Het duurt minstens een paar uur om de belangrijkste ruïnes te verkennen. In vergelijking met Tikal is het hier een stuk ruiger met als hoogtepunt (letterlijk) de Templo 216 (Yaxha). Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op andere tempels en Lago Yaxhá en Lago Sacnab. Deze plek heeft iets magisch, zeker met zonsondergang!

TIP ♥ – entree is Q80 ($10) en het is geopend van 6:00 uur tot 17:00 uur

Yaxha

De mooiste tempels

In totaal vind je hier zo’n 500 ruïnes, of ‘structures’ zoals ze het hier noemen. Dat is ontzettend veel! De ruïnes hier omvatten negen pleinen en bijna 500 bouwwerken, waaronder paleizen en tempels. Je moet hier minimaal een dag heen Yaxhá helemaal te ontdekken. En het mooie is; je bent hier bijna alleen. Als je dit complex vergelijkt met andere bekende archeologische vondsten zoals Machu Picchu, Angkor Wat of Bagan is het hier een oase van rust!

Dit zijn de mooiste 3 tempels in het Yaxha National Park.

Yaxha; structure 216

Yaxha is de tempel waar reizigers voor komen. Dit is de hoogste constructie en ze hebben het de pakkende naam ‘Structure 216’ gegeven. Als je op de top staat heb je  een ongelooflijk uitzicht op het nabijgelegen bos en de lagunes. Je kunt de top bereiken via een houten trap die in de zijkant van de tempel is gebouwd.

Deze tempel is in populair geworden doordat het TV-programma Survivor Guatemala hier is opgenomen. Als je op de top staat sta je zo’n 30 meter hoog.

Zonsondergang

Als je naar Yaxha gaat zorg er dan voor dat je lang genoeg blijft om de zon onder te zien gaan. Er zijn veel mooie plekken op onze aardbol om zonsondergangen te zien, maar die bij Yaxha is adembenemend. Yaxha ligt vlak naast een meer. Dit zorgt voor prachtige zonsondergangen vanaf de top van de ruïnes met een fel oranje hemel.

TIP ♥ – bij Amigo Hostel in Flores kun je een sunset tours boeken voor Q160 ($21) p.p.

Topoxté

Net buiten de oevers van de laguna ligt een klein eiland met de overblijfselen van een van de laatste grote Itzá-forten. Het werd gebruikt tot in de 15e eeuw, tot de komst van de Spanjaarden. Deze ruïne is niet zo mooi als die van Yaxha, maar zeker een bezoekje waar als je in de buurt bent.

TIP ♥ – om er te komen neem je de boot bij El Sombrero Ecolodge. Deze ruïnes zijn goed te combineren met een tour naar Yaxhá.

Nakum

Ten noorden van Yaxhá ligt Nakum, bereikbaar via een 18 kilometer lang zandweggetje. Nakum was een havenstad die goederen van Tikal langs de Río Holmul naar de Caribische kust vervoerde. Nakum was groter en bekender dan Yaxha, maar ging ook in de 10e eeuw ten onder.

Dit complex is volledig gerestaureerd, voor zover dag mogelijk is. Het bijzondere van Nakum is dat twee delen van het complex zijn verbonden door een verhoogde brug. In die tijd een ingenieuze oplossing. De drie pleinen van het zuidelijke deel zijn bijzonder indrukwekkend. De Plaza Central is bezaaid met gerestaureerde tempels.

Maler Group-complex

Een ander mooi gebied is het Maler Group-complex, met een paar tempels die tegenover elkaar staan. De opzet is vergelijkbaar met die van Tikal, wat zeker als inspiratie voor dit complex heeft gediend.

TIP ♥ – entree is Q80 ($10) en het is geopend van 6:00 uur tot 17:00 uur

Yaxha

Hoe kom je er?

Yaxha ligt op zo’n 30 kilometer van Flores. Dat maakt het des te gekker dat hier zo weinig reizigers komen. De makkelijkste manier om er te komen is met een georganiseerde tour vanuit Flores. Hier vertellen we je hoe je dat doet.

Georganiseerde tour

De makkelijkste optie is om een tour te boeken in Flores. Dit zijn dagtours waarbij je rond 7:00 uur naar Yaxha gaat. Je hebt de hele dag om de tempels te verkennen. Vaak zijn er meerdere tours beschikbaar; een ochtendtour en een middagtour. Doe, mocht het mogelijk zijn, altijd een middagtour!

Middag/zonsondergang tour

De meeste tours gaan rond 7:00 uur weg en komen dan om 13:00 of 15:30 uur weer terug. Als je een latere tour boekt (rond 13:00 uur) kom je pas ná zonsondergang terug.

TIP ♥ – reken op Q125 tot Q160 voor een tour ($15 tot $20)

Op eigen gelegenheid

Je kunt natuurlijk ook zelf naar de tempels gaan zonder een tour te boeken. Je hebt dan wat meer vrijheid en kunt bepalen hoe laat je heen en terug gaat. Om er te komen neem je een chickenbus / microbus richting Melchor de Mencos. Zeg tegen de chauffeur dat je er uit wil bij Restaurant El Portal. Bij het restaurant kun je een brommertax of pickup truck nemen voor Q65/$9 p.p. (heen en weer).

Beste reistijd

Het is het hele jaar door warm en vochtig rondom Yaxha. De beste tijd om het tempelcomplex te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van november tot en met maart. De temperaturen zijn dan goed omdat het niet zo heet wordt als tijdens onze zomermaanden.

Yaxha National Park bevindt zich in het regenwoud, waar het het grootste deel van het jaar regent. Het regent hier niet harder dan andere gebieden in Guatemala, maar vaker (meer kleine buien). Zorg ervoor dat je een regenjas meeneemt.

Yaxha

Locatie Yaxha

Wat wij vinden:
  • 9.8/10
    MiddenAmerika-Expert - 9.8/10
9.8/10

Samenvatting

Denk je aan Maya tempels in Guatemala dan denk je aan Tikal. Gek genoeg hebben weinig mensen gehoord van Yaxha, dat op slechts 30 kilometer van Tikal ligt. Yaxha is het op twee na grootste Maya-complex in Guatemala – alleen Tikal en El Mirador zijn groter. Het is redelijk geïsoleerd en er komen bijna geen reizigers. Dat is opmerkelijk want Yaxha is met 500 ‘gebouwen’ niet alleen gigantisch, met de ligging aan Laguna Yaxha ligt het ook nog eens op een van de mooiste plekken in Guatemala.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Reis-Expert is opgericht door de broers Sjoerd en Ties Lagraauw. Onze website(s) zijn ontstaan uit onze passie voor reizen. Na onze eerste reis door Azië besloten we onze tips, ervaringen en avonturen te delen. Ondertussen werd onze passie voor reizen steeds groter en vertrokken we naar andere werelddelen. Zo ontstond het Online Reisplatform Reis Expert! Op onze websites informeren en inspireren we mede-reizigers, verkopen we onze eigen reisgidsen en reis routes en komt er binnenkort de allereerste Travel Learning online.