Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Pacaya vulkaan

Door: Sjoerd    |    Reacties: 0

Wat weilanden met koeien voor ons in Nederland zijn, zijn vulkanen in Guatemala. Het land heeft er namelijk nogal wat. 37 om precies te zien. Een daarvan is de Pacaya vulkaan die je kunt zien liggen vanuit Guatamala Stad of Antigua. De Pacaya vulkaan ziet er niet alleen mooi uit, maar is bovendien een van de meest actieve vulkanen van Guatemala.

De makkelijkste vulkaan in Guatemala

De Pacaya vulkaan ligt op slechts een anderhalf uur rijden van Guatemala-Stad en een uurtje van Antigua. Daardoor is het een van de eerste vulkanen die reizigers zien zodra ze in Guatemala zijn. Hoewel de vulkaan makkelijk te beklimmen is, moet je je niet vergissen in de activiteit van de vulkaan. Het is een van de meest actieve vulkanen van Amerika.

Het beklimmen van de vulkaan is een van de popoulairste dagtrips vanuit Antigua. Het beginpunt van de Pacaya-hike ligt op 1.680 meter hoogte in de stad San Vicente Pacaya terwijl de top op 2.500 meter hoogte ligt.

Antigua

Tips om de Pacaya vulkaan te beklimmen

De Pacaya vulkaan ligt in Pacaya National Park en is maar liefst 2.252 meter hoog. Het is een van de bekendste vulkanen in Guatemala en dit komt omdat de vulkaan nog altijd veel vulkanische activiteit laat zien. Je kunt de vulkaan van een afstand bewonderen, maar wij raden je zeker aan de kegelvormige berg te beklimmen.

De Pacaya vulkaan is een van de meest toegankelijke vulkanen in Guatemala, waardoor deze erg populair is. Het is een mooie kennismaking met het beklimmen van een vulkaan en niet al te lastig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld die andere bekende vulkaan in Guatamala; de Acatenango.

TIP 1 Tour of geen tour?

De makkelijkste manier om hier te komen is door een tour te boeken in Antigua. Je kunt ook zelf gaan, maar je mag het park alleen in met een gids. Of dat nu een prive gids is (die je bij de ingang kunt inhuren) of een gids vanuit Antigua maakt niet uit. De toegang tot het gebied rond de vulkaan kost Q50 ($6,75) en het is alleen mogelijk om toegang te krijgen onder begeleiding van een gids.

Kosten

Een tour vanuit Antiqua boek je vanaf $15 p.p. bij een touroperator. Hou er rekening mee dat je dan met een groep mee gaat van minimaal 20 personen. De prijs is inclusief vervoer en entree voor het park. De tour duurt zo’n 3 tot 4 uur. Er vertrekken tours in de ochtend en in de middag.

TIP 2 ➜ Ga in de middag!

Beklim de vulkaan in de middag. Als je de vulkaan in de middag beklimt, word je op de top namelijk getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Houd er wel rekening mee dat het zicht op de terugweg minder goed is. Het is dan ook verstandig een zaklamp mee te nemen als je de vulkaan in de middag wil beklimmen.

Pacaya Vulkaan

TIP 3 ➜ De hike

De hele tour duurt zo’n 4 uur, maar je loopt zo’n 1,5 uur over de vulkaan. De hike is niet al te moeilijk en je hebt mooie uitzichten op de omliggende velden en bergen. De hike begint rustig in een groene omgeving, maar het landschap veranderd uiteindelijk in lavarots en stof en op een gegeven moment lijkt het alsof je op de maan loopt.

Het laatste half uur van de klim is pittig, mede door de hitte en het zand waar je overheen loopt. Tijdens de tour ga je meestal nog marshmallows roosteren boven de hete stenen.

TIP 4 ➜ Je ziet GEEN lava

Sinds de uitbarstingen van 2014 kun je niet langer naar de top van de vulkaan klimmen, omdat deze nog actief is. Er is maar een kleine opening waar je marshmallows kunt roosteren. Met een beetje geluk zie je lava door een spleet in de grond, maar de kans is klein.

TIP ♥ – als je gewoon een meer op een vulkaan wil staan, is dit een leuke en gemakkelijke wandeling, maar als je lava wil zien, kun je beter een andere vulkaan beklimmen zoals de Acatenango.

TIP 5 ➜ Zorg voor stevige schoenen

We raden aan om stevige schoenen te dragen. De beklimming is niet zwaar (zoals bijv. de Bromo vulkaan in Indonesië),  maar door de lava onder de rotsen kan de grond redelijk heet worden. Het is zelfs zo dat mensen voelen dat de grond warm is. Het is dan niet lekker om op he slippers of sandalen de Pacaya vulkaan te beklimmen.

Pacaya Vulkaan

De beste reistijd

Je kunt het beste naar Guatemala reizen in de maanden november tot en met april. In deze maanden is het lekker warm in het land, maar is het niet te heet. Ook is het minder vochtig in deze periode.

Wil je de Pacaya vulkaan beklimmen, dan is het wel zo prettig als de luchtvochtigheid niet al te hoog is. In de zomermaanden is het heet en vochtig in Guatemala. Dit klimaat maakt het lastiger actieve uitjes te organiseren in het land.

Pacaya vulkaan

Locatie Pacaya

Wat wij vinden;
  • 8.9/10
    Midden Amerika Expert - 8.9/10
8.9/10

Samenvatting

Pacaya vulkaan ziet er niet alleen mooi uit, maar is bovendien een van de meest actieve vulkanen van Guatemala. Als je deze vulkaan van dichtbij wil bewonderen en bovendien getrakteerd wil worden op een prachtig uitzicht, kun je de vulkaan beklimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Reis-Expert is opgericht door de broers Sjoerd en Ties Lagraauw. Onze website(s) zijn ontstaan uit onze passie voor reizen. Na onze eerste reis door Azië besloten we onze tips, ervaringen en avonturen te delen. Ondertussen werd onze passie voor reizen steeds groter en vertrokken we naar andere werelddelen. Zo ontstond het Online Reisplatform Reis Expert! Op onze websites informeren en inspireren we mede-reizigers, verkopen we onze eigen reisgidsen en reis routes en komt er binnenkort de allereerste Travel Learning online.