Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Vervoer Costa Rica

Door: Ties    |    Reacties: 2

Costa Rica is een populair land in Midden-Amerika. Samen met Panama was het lang een van de populairste landen. De laatste jaren komen Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala opzetten, maar daarvoor was het vooral Costa Rica en Panama. Dat heeft onder andere te maken met de goede infrastructuur in Costa Rica. Dit maakt het reizen een stuk makkelijke

Vervoer Costa Rica

Er zijn verschillende opties qua vervoer Costa Rica. Het openbare bussysteem is uitstekend, goedkoop en bussen rijden frequent, zelfs in afgelegen gebieden. Minivans rijden dezelfde routes en zijn een redelijk goedkoop alternatief voor de bus, als je in een groep reist.

Autoverhuur is in Costa Rica vrij normaal in vergelijking met ander landen in Midden-Amerika. Het si echter wel vrij prijzig en aangezien het openbaar vervoer zo goed is geregeld is het huren van een auto niet noodzakelijk. Binnenlandse vluchten in Costa Rica worden steeds populairder, vooral door de dalende prijzen. Toch zijn de afstanden nauwelijks de moeite waard om te vliegen.

Reizen met de bus

De bus is de makkelijkste en goedkoopste manier om van A naar B te reizen en speelt een belangrijke rol in het vervoer Costa Rica. Door het uitgebreide wegennetwerk kom je met de bus overal, ook de afgelegen gebieden. San José is dé plek om je busreis te beginnen (of eindigen). Vaak reis je van de ene plaats naar de andere via de hoofdstad. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen lokale bussen, minivans en internationale bussen.

De lokale bussen

De lokale bussen rijden door het hele land. De kwaliteit van de bussen is over het algemeen goed en betrouwbaar. Bustickets voor lokale bussen hoef je vaak niet te reserveren, behalve als je zeker wil zijn van een plekje in een bepaalde bus.

Als je een kaartje koopt voor lange afstanden in de lokale bus, staat daar soms een stoelnummer op. Daar moet je je aan houden. Je kunt dus niet zomaar ergens gaan zitten. In het hoogseizoen zitten bussen naar populaire plekken als Monteverde, Jacó Beach, Arenal of Manuel Antonio snel vol.

De kosten

De lokale bus is ontzettend goedkoop. De langste rit in het land kost je nooit meer dan $20 en vaak liggen prijzen nog lager. Zo rond de $5 tot $7 voor afstanden van 5 uur. Er zijn twee soorten bussen: directo en colectivo. De directo rijdt van de ene naar de andere bestemming met een paar stops; de colectivos maken meer stops en zijn erg traag.

TIP ♥ – voor een overzicht van alle busroutes rondom San Jose kun je dit kaartje downloaden

Vervoer Costa Rica

Minivans en shuttlebussen

Door het toenemende toerisme is ook het gebruik van minivans, of shuttlebussen toegenomen. Reizigers kiezen steeds vker voor gemak en snelheid en dus voor deze optie van vervoer Costa Rica. De minivans, met airconditioning, verbinden de meeste toeristische bestemmingen van Costa Rica met elkaar.

Het grootste voordeel van de minivans en shuttlebussen zijn dat ze veel sneller en comfortabeler zijn. Het nadeel is dat ze vele malen duurder zijn. De belangrijkste operator is Interbus. Zij hebben de meest uitgebreide routes door het land. Een andere, iets duurdere, operator is Gray Line.

De kosten

Zoals gezegd is deze optie van vervoer Costa Rica niet goedkoop. Ze rekenen voor dezelfde afstand als de lokale bussen soms wel 10x meer! Voor lange afstanden van zo’n 6 uur betaal je al snel $60 tot $70 p.p. Kortere routes kosten zo’n $20 p.p.

TIP ♥ – bij dit soort maatschappijen kun je ook bustickets online kopen

Internationale bussen

Costa Rica is een van de grotere landen in Midden-Amerika, maar een busrit van San Jose naar Panama Stad duurt ‘slechts’ 11 uur. Als je dat vergelijkt met busritten in Argentinië of Indonesië is dat een ministukje. Een van de bekendste busmaatschappijen die internationaal rijdt is Ticabus. Zij rijden met goede bussen met airconditioning, comfortabele stoelen en zeer goede chauffeurs van San José naar Panama Stad en Managua (Nicaragua),  Tegucigalpa (Honduras), San Salvador (El Salvador), Guatemala Stad (Guatemala) en Tapachula in Mexico.

De kosten

De kosten verschillen per rit, maar voor een internationale rit van Jaco Beach van David kost zo’n $40 p.p. in Tourist Class.

Monteverde

Reizen met auto

Hoewel een auto huren niet echt nodig is vanwege het goede bussysteem in Costa Rica, is een auto wel een populaire optie qua vervoer Coste Rica. De wegen rondom grote steden zijn prima, als je echter richting de afgelegen gebieden reist wordt het snel minder en is het vooral kuilen en vrachtwagens ontwijken. Enige ervaring met rijden in het buitenland is dus wel vereist.

Laat je echter niet afschrikken want als je Costa Rica op een leuke manier wil verkennen met alle vrijheid is de auto misschien wel de beste optie qua vervoer Costa Rica. Reizen zonder je aan bus- of vliegtuigschema’s te houden is de ultieme manier van vrijheid.

Auto huren

Er zijn autoverhuurbedrijven in grote steden zoals San Jose. Het makkelijkste is om van tevoren een auto te huren en deze op te halen op het internationale vliegveld van San Jose.  Om een auto in Panama te huren, moet je 25 jaar of ouder zijn en een creditcard, paspoort en rijbewijs tonen. Je kunt de auto ook inleveren op een andere plek dan waar je hem gehuurd hebt.

TIP ♥ – tijdens het hoogseizoen (december t/m maart en Kerst), is het verstandig om een auto te reserveren voordat je aankomt. Wij huurde onze auto bij SunnyCars

Wat kost het?

Een auto huren is niet goedkoop. Reken op US$250 tot US$400 per week.voor een kleine auto. Wil je een 4×4 of een busje huren ben je al snel minimaal US$500 per week kwijt. Met de bus reizen is dus vele malen goedkoper. Daarom kiezen de meeste reizigers er voor om met de bus te reizen, ook omdat de afstanden zo kort zijn.

Vervoer Costa Rica

Zie jij jezelf hier al rijden? 🙂

Reizen met het vliegtuig

Qua vervoer Costa Rica speelt het vliegtuig bijna geen rol. Er zijn twee grote spelers in Costa Rica; Sansa en NaturaAir, maar door de goede busverbindingen is het niet zo populair om tee vliegen. Grotere steden worden met elkaar verbonden door regelmatige vluchten. Populaire binnenlandse vluchten zijn die van San Jose naar bijvoorbeeld Puerto Jimenez of Tamarindo.

De meeste toeristische bestemmingen in Costa Rica liggen echter op rijafstand. Daarom is het nauwelijks de moeite waard is om te vliegen; niet in de laatste plaats omdat het vrij duur is. Zo kost een ticket van San Jose naar Puerto Jimenez (voor Corcovado) rond de €75 p.p. Dezelfde reis met de bus kost je $12 p.p. (8 uur rijden).

TIP ♥ – wil je wel vliegen? Boek dan je binnenlandse vluchten via Skyscanner.

Wat wij vinden:
 • 9.3/10
  MiddenAmerika-Expert - 9.3/10
9.3/10

Samenvatting

Costa Rica is een populair land in Midden-Amerika. Samen met Panama was het lang een van de populairste landen. De laatste jaren komen Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala opzetten, maar daarvoor was het vooral Costa Rica en Panama. Dat heeft onder andere te maken met de goede infrastructuur in Costa Rica. Dit maakt het reizen een stuk makkelijker.

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

2 comments

 1. SW

  Net de informatie die ik zocht over het reizen met de openbaar vervoer😃super handig ook de pdf bestandje👍

  1. Ties Post author

   Mooi dat we hebben kunnen helpen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Reis-Expert is opgericht door de broers Sjoerd en Ties Lagraauw. Onze website(s) zijn ontstaan uit onze passie voor reizen. Na onze eerste reis door Azië besloten we onze tips, ervaringen en avonturen te delen. Ondertussen werd onze passie voor reizen steeds groter en vertrokken we naar andere werelddelen. Zo ontstond het Online Reisplatform Reis Expert! Op onze websites informeren en inspireren we mede-reizigers, verkopen we onze eigen reisgidsen en reis routes en komt er binnenkort de allereerste Travel Learning online.