Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Lamanai

Door: Ties    |    Reacties: 0

De meeste Maya tempels in Belize liggen in het westen, dicht bij de grens van Guatemala. Lamanai is een uitzondering op die regel. Het ligt op zo’n twee uur rijden van Belize City en is een van de grootste en best opgegraven Maya complexen in het noorden van Belize, op zo’n 24 kilometer ten zuiden van de stad Orange Walk Town.

Lamanai; de verdronken insect

De ruïnes staan bekend om hun indrukwekkende architectuur en prachtige omgeving. Het complex wordt namelijk omringd door een schitterend regenwoud met uitzicht op de rivier. Je kunt hier ook met de boot naartoe vanuit Orange Walk Town, een super leuke ervaring. Het complex werd tot de zestiende eeuw bewoond.

Er is lang gedacht dat Lamanai iets betekende als ‘ondergedompelde krokodil‘. Dit vanwege de talrijke afbeeldingen van krokodillen in het houtsnijwerk en artefacten die hier te vinden zijn. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Het was een vertaalfoutje want eigenlijk betekent Lamanai  ‘verdronken insect’. Niet echt een aangrijpende naam voor zo’n complex.

TIP ♥ – de tempel is open van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur en op zaterdag en zondag van 8:00 tot 16:00 uur. Entree is US$5 p.p. 

Lamanai

Indrukwekkende tempels

Lamanai is zeker een bezoek waard en veel reizigers vinden het één van de hoogtepunten van hun reis door Belize. Dat komt door de indrukwekkende gebouwen die je hier vindt. De meest in het oog springende is de N10-43. Dit klinkt meer als een snelweg dan als een tempel, maar het is werkelijk schitterend. Het wordt ook wel ‘Hoge Tempel’ genoemd omdat de tempel 37 meter hoog is.

Het is daarmee iets lager dan Caracol en Xunantunich, maar het uitzicht over het omringende bos en de rivier vanaf de top van de tempel is prachtig, en behoort tot de mooiste in Belize.

Maskertempel

Noorden van de N10-43 vind je de Maskertempel die officieel N9-56 heet. Wie hier de namen heef verzonnen had waarschbijnlijk weinig inlevingsvermogen. De N9-56 is een kleine zesde-eeuwse piramide. Het wordt ook de Maskertempel genoemd vanwege het 4-meter-hoge gestucte masker. Het moet een godheid voorstellen. Waarschijnlijk Kinich Ahau; de zonnegod.

Jaguar-tempel 

De andere bekende tempel is d eJaguar-tempel, die wederom een enorm spannende naam draagt; N10-9. De tempel staat op een groot plein. Ook deze piramide stamt uit de  zesde-eeuwse. De naam Jaguar-tempel komt voort uit de twee grote, goed bewaard gebleven, jaguar-maskers.

Een tour boeken

De makkelijkste manier om Lamanai te ontdekken is vanuit Orange Walk. Een stadje op zo’n 24 kilometer van de tempels. Het kan ook vanuit Belize City (2 uur rijden), maar dat wordt een lange dag. Daarnaast is Orang3 Walk veel gezelliger dan Belize City 🙂 Een tour regelen is niet zo heel moeilijk. Hier onze tips;

Waar boek je de tour

De meeste reizigers bezoeken Lamanai vanuit Orange Walk. Het vinden van een touroperator is niet zo heel lastig aangezien iedereen hier komt vanwege deze tempel. Als je geen geschikte touroperator in de stad vindt, vraag het dan even na bij je accommodatie. Zij kunnen je vaak wel helpen.

TIP ♥ – tours zijn beschikbaar vanaf zo’n $50 per persoon per dag

Hoe ziet de tour er uit

De tour naar Lamanai begint met een tocht over de rivier. De tocht van Oranga Walk naar Lamanai duurt ongeveer anderhalf uur en is ontzettend mooi. Je vaart dwars door het landschap van Belize en het is een unieke manier om meer van het land en de regio te zien.

Met de auto

Als er te weinig aanmeldingen zijn ga je met de auto. Hierbij kom je langs Mennonieten of Amish people. Deze families trouwen niet buiten hun gemeenschap, ze dragen traditionele kleding en hoeden en rijden met paarden en karren in plaats van auto’s. Leuk om een keer te zien!

Rustig

Het is mogelijk om de grote tempel in Lamanai te beklimmen. Het heeft leuningen dus je kunt vrij makkelijk naar de top. Een ander groot voordeel is dat het bij Lamanai (en andere tempels in Belize) ontzettend rustig is als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met de Machu Picchu in Peru of Bagan in Myanmar.

Lamanai

Overnachten in Orange Walk

De tempels van Lamanai kun je het beste bezoeken vanuit de stad Orange Walk. Er zijn ook reizigers die deze tempels bezoeken vanuit Belize City. De tour is vaak exact hetzelfde alleen heb je nog een reis van Belize City naar Orange Walk. Als je in Orange Walk verblijft is de dag iets relaxter.

Waar overnachten

Orange Walk is niet heel groot en reserveren van accommodatie is vaak niet noodzakelijk. De kosten voor een kamer beginnen vanaf ongeveer $20 per nacht en lopen op tot $100 als je wat luxer wil overnachten.

TIP ♥ – je kunt je accommodatie boeken bij Booking.com

Locatie Lamanai

Wat wij vinden;
  • 8/10
    MiddenAmerika-Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

De meeste Maya tempels in Belize liggen in het westen, dicht bij de grens van Guatemala. Lamanai is een uitzondering op die regel. Het ligt op zo’n twee uur rijden van Belize City en is een van de grootste en best opgegraven Maya complexen in het noorden van Belize, op zo’n 24 kilometer ten zuiden van de stad Orange Walk Town.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder

Tickets
boeken