Hoofdmenu
Onze Producten

MIDDEN AMERIKA

Caye Caulker

Door: Ties    |    Reacties: 0

Belize is een van de meest veelzijdige landen in Midden-Amerika. Het wisselt mooie natuur af met indrukwekkende tempels en heerlijke tropische eilanden. Een van die eilanden is Caye Caulker. Dit eilandje, op zo’n 45 minuten varen van Belize City, is een van de meest bezochte eilanden van het land. En dat is meer dan terecht! Wij zijn er ondertussen 2 keer geweest en delen graag onze ervaringen met je!

Relax in Caye Caulker

Kristal helder water, wuivenden palmbomen langs de kust, gekleurde huisjes op het eiland en reggae muziek in de kleine beach bars.. Dat verwacht je misschien niet in Belize, maar Caye Caulker biedt het allemaal. Dit eiland is gemaakt om te relaxen. De laid-back sfeer, de vriendelijke mensen en het lekkere weer maken dit een van de leukste bestemmingen in Belize.

Wij bezochten Caye Caulker aan het eind van onze reis door Midden-Amerika en er is geen betere manier om je reis af te sluiten dan op een tropisch eiland. Het begrip ‘tijd’ kennen ze hier niet dus doe zoals de locals doen en geniet. Wij delen graag onze tips voor Caye Caulker!

Caye Caulker
Caye Caulker

7x leuke dingen om te doen

Het eiland is niet zo groot en het meerendeel van de reizigers komt hier om te relaxen, snorkelen of duiken. Het leven draait hier vooral om het strand en de heerlijke vibe die er hangt. Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Relaxen bij The Split

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar als je op zoek bent naar witte zandstranden moet je niet op Caye Caulker zijn (daarover meer bij ‘stranden’). Creatief als ze zijn hier hebben ze daar wat op gevonden; The Split. Het is dé plek waar iedereen komt chillen.

Wat is het?

The Split is een smal stukje water dat het noordelijke deel en het zuidelijke deel van Caye Caulker scheidt. Het is niet aangelegd, maar ontstaan door een orkaan jaren geleden. Die sneed het eiland letterlijk in tweeën, vandaag de naam The Split. Je kunt hier lekker zitten en relaxen van het weer en de blauwe zee. Het is er wel gezellig druk omdat iedereen naar The Spllit wil.

Je hebt hier ook een bar genaamd The Lazy Lizard, met ligstoelen, tafels, chille muziek en lekkere cocktail. The Split is geweldige plek om te genieten van de zon en te zwemmen. Je kunt ook aar de overkant zwemmen.

TIP 1 ♥ – er is geen ‘entrance fee’ voor The Split. Je kunt er gewoon gaan zitten. Uiteraard is het wel zo netjes om wat drinken te bestellen. Eten raden we niet aan. Dat is er duur in vergelijking met de rest van het eiland.

TIP 2 ♥ – als je een stoeltje wil, kom dan vroeg (rond 10:00 uur)

Caye Caulker
Caye Caulker
Caye Caulker

#2 Snorkelen of duiken

Snorkeltours vanuit Caye Caulker zijn leuk en betaalbaar. Het is daarnaast ook makkelijk om een snorkeltour te boeken aangezien er overal tours worden aangeboden. Veel tours gaan naar Shark Ray Alley, Coral Gardens, Chatos Area  of helemaal naar Hol Chan.

TIP ♥ – veel hotels bieden gratis snorkelspullen om te snorkelen voor de kust. Voor de kust van Caye Caulker is echter niet heel veel te vinden. Als je echt een mooie onderwaterwereld wil zien ‘moet’ je een snorkeltour boeken. Reken op $65 p.p. voor een dagtour ($35 voor halve dag). Als je geluk hebt zie je papegaaivissen, barracuda’s, Nurse Sharks, roggen en een schildpadden. Check Caveman Snorkeling Tours voor meer info.

Belize Barrier Reef & Big Blue Hole

Je hebt ook de mogelijk om naar het Belize Barrier Reef, een van de bekendste bezienswaardigheden. Er worden ook tours aangeboden naar de Great Blue Hole, maar dat is ontzettend duur en we hoorde van mensen die deze tour hadden gedaan dat het niet bijzonder is omdat je er in het water niks van ziet. Als je de Big Blue Hole wil zien kun je er beter overheen vliegen met een vliegtuigje.

#3 Ga op fotojacht op dit eilandje

Caye Caulker is een eilandje in de caribbean en de sfeer die hier hangt wordt mede bepaald door het kleurrijke eiland. Je hebt hier niet echt stranden, maar dat maken ze meer dan goed met de heerlijk sfeer. Het eiland staat vol met kleurrijke huisjes en beachbars met gekleurde stoelen en tafels.

Het eiland is niet zo groot dus je kunt het in een dag, of een halve dag, makkelijk rondwandelen. Het is leuk om te zien hoe de mensen hier wonen en het lokale leven voorbij te zien gaan. Er zijn niet echt hoogtepunten op het eiland die je móet zien dus loop gewoon een rondje en verbaas jezelf over alle vrolijke locals en gekleurde huisjes.

TIP ♥ – loop ook naar de ‘andere kant’ van het eiland. Iedereen blijft een beetje hangen waar de boten aan komen, maar het lokale leven vind je meer aan de andere kant van het eiland.

Caye Caulker
Caye Caulker
Caye Caulker
Caye Caulker

#4 Kijk een filmpje onder de sterrenhemel bij Bondi Bar

Tijdens het vakantievieren of het reizen heb je natuurlijk ook ontspanning nodig 🙂 Als je overdag bij de Split bent geweest kun je de dag mooi afsluiten in de Bondi Bar waar ze niet alleen hele lekkere cocktails hebben, maar ook een buiten bioscoop.

De Bondi Bar draait twee films per dag, meestal vanaf 18:00 uur. Je kijkt de films op een ‘groot’ filmscherm in de achtertuin en als het weer het toelaat zie je tijdens je film nog een mooie sterrenhemel. Je kunt hier ook eten dus als je wil kun je je hier de hele avond vermaken.

#5 Geniet van de zonsondergang

Als je je avond liever aan het strand wil afsluiten kan dat natuurlijk ook. Bijna ieder hotel of hostel heeft een smalle steiger. Sommige hebben aan het eind van die steiger nog een soort huisje gebouwd waar je lekker kunt zitten. Het is de ultieme plek om ’s avonds te genieten van de ondergaande zon.

Westkust

De meeste bars en restaurants zitten aan de oostkust, waar ook de boten aankomen. Voor de beste zonsondergang moet je echter aan de westkust van het eiland zijn. Hier gaat immers de zon onder.

Er zitten hier wat minder restaurants en bars, maar ze zitten er wel degelijk. Het is hier ook een stuk rustiger dan aan de drukkere oostkust van het eiland.

#6 Neem een lesje kitesurfen

Caye Caulker is een klein eiland waar bijna altijd wind staat. Een paradijs voor kitesurfers. Het maakt niet uit hoe de wind staat aangezien je aan elke kant van het eiland het water op kan. Het is een dure activiteit, maar wel een hele leuke.

Kitesurfen is een van de leukste sporten om te doen op het water. Misschien zijn wij een beetje bevooroordeeld aangezien we al 10 jaar kitesurfen, maar er gaat niks boven surfen op kristal helder water met heerlijke temperaturen.

TIP ♥ – de bekendste kiteschool is Kitesplorer vlak bij The Split.

#7 Ga naar de noordkant van het land

Caye Caulker is ooit in tweeën gesplitst door orkaan Hattie in 1961. Daardoor bestaat het eiland nu uit twee delen. Alle accommodatie en bars liggen op het zuidelijke gedeelte. The Split is waar het eiland in tweeën wordt gesplitst en veel verder komen de meeste bezoekers niet.

Toch kun je wel degelijk naar het noordelijke deel van het eiland. Een van de plekken waar je naar toe kunt is Koko King, een bar/hotel aan het strand. Een van de weinige échte stranden op het eiland. Je kunt gratis naar Koko King met hun boot, maar je moet dan wel voor 30 Belize Dollar p.p uitgeven in hun restaurant/bar.

TIP ♥ – de boot naar Koko King vertrekt (gratis) aan het uiteinde van de straat bij Back Bridge (zie maps.me)

Caye Caulker

Het strand bij Koko King

Caye Caulker
Caye Caulker

De stranden van Caye Caulker

Caye Caulker mag dan een tropisch eiland zijn, compleet met palmbomen en kristalhelder water, grote stranden heeft het eiland niet. Zeker niet als je het vergelijkt met bijv. de Malediven. Belize wordt namelijk ook wel de Malediven can Midden-Amerika genoemd.

De stranden op dit eiland zijn klein en meestal in handen van de hotels/hostels die er voor liggen. Daarnaast spoelt er op Caye Caulker veel zeewier aan waardoor het er 1) niet heel mooi uit ziet, en 2) niet echt lekker ruikt. Even lekker aan het strand liggen is er dan ook niet echt bij.

Waar moet je dan zijn?

Zoals gezegd hebben de meeste accommodatie wel een stukje strand dat ze bijhouden. Dit is echter alleen voor gasten van het hotel. Je kunt op het eiland wel stukjes strand vinden (zie foto’s), maar heel gezellig zit je er niet. Je kunt beter gewoon bij The Split gaan zitten, waar ook iets meer gezelligheid is.

Water bij het strand

Dit schrijven we niet om je af te schrikken, maar het water langs de kust van Caye Caulker is niet super blauw. Het mooiste en helderste water vind je bij The Split. Dit is ook de reden dat veel accommodatie steigers hebben aangelegd. Dit is niet alleen omdat de boten hier aan kunnen meren, maar ook zodat gasten verder en makkelijker de zee in kunnen om te zwemmen/snorkelen in het blauwe water.

Caye Caulker
Caye Caulker

Waar kun je overnachten

In Caye Caulker is er geen gebrek aan accommodatie. Er zitten ontzettend veel hostels, hotels en resorts. Van tevoren reserveren is in principe niet nodig tenzij je tijdens Semana Santa (de week voor Pasen) reist. Dan is namelijk heel Belize vrij en komen er veel locals naar het strand.

De accommodaties liggen verspreid over het eiland. Het ‘jongeren/backpackers’ gedeelte vind je rechts van waar de boten aan komen. Dit is ook de kant van de The Split. Ga je meer naar de linker kant vind je meer rustige hotels en dan zit je in een iets rustiger gedeelte. Hoe verder je het eiland in gaat hoe goedkoper de kamers worden. Accommodatie aan de kust is het duurst.

TIP ♥ – wij sliepen in Ignacio’s Beach Cabins aan de linker kant van waar de boten aan komen. Hou er rekening mee dat lang niet alles op Booking.com of andere boekingssites staat. Je kunt ook naar het eiland gaan er ter plekke wat zoeken.

Hoeveel dagen heb je nodig

Dat ligt aan wat je zelf wil doen hier. Je kunt hier veel tours boeken, chillen in de zon of een feestje meepakken. Groot is het niet dus je hebt hier niet heel lang nodig. Als je geen tours doet en gewon wil relaxen heb je aan 2 volle dagen meer dan genoeg. Wil je snorkelen en andere tours gaan doen? Plan dan zo’n 3 dagen.

Hoe kom je er?

Een van de grote voordelen van Caye Caulker is dat het makkelijk te bereiken is vanuit Belize City. Er varen van 7:30 tot 17:30 uur elk uur boten heen en weer. De boot doet er 40 tot 45 minuten over en vaart na Caye Caulker vaak door naar San Pedro.

Kosten en tijden

Er zijn twee maatschappijen die heen en weer varen; Ocean Ferry Belize en Belize Water Taxi. De eerste is iets goedkoper. De prijzen zijn sinds november 2018 veranderd. De prijzen zijn als volgt;

  • Caye Caulker – Belize City (of andersom) enkele reis: Belize US$18 | retour: US$28
  • Caye Caulker – San Pedro (of andersom)  enkele reis: Belize US$18 | retour: US$28

TIP ♥ – wij betaalde US$15 voor een retourtje omdat we onze tickets lieten boeken door een local. Of dit altijd zo is weten we niet, maar het is het proberen waard!

Caye Caulker

De ferrytijden

Caye Caulker
Caye Caulker

Beste reistijd Caye Caulker

Belize staat bekend om de schitterende tropische eilanden. Eigenlijk zijn het atollen, net zoals je op de Malediven hebt. De bekendste eilanden zijn Caye Caulker, Tobacco Caye en Ambergris Caye. Deze eilanden liggen allemaal op vaarafstand van Belize City. Ook hier kun je het beste zitten in de maanden november tot en met april, de beste reistijd Belize. In het regenseizoen wil je hier ook niet zitten.

TIP ♥ – in de maand september sluit sommige accommodatie op de eilanden in verband met slecht weer (orkanen).

Caye Caulker

Locatie Caye Caulker

Wat wij vinden:
  • 9/10
    MiddenAmerika-Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

Kristal helder water, wuivenden palmbomen langs de kust, gekleurde huisjes op het eiland en reggae muziek in de kleine beach bars.. Dat verwacht je misschien niet in Belize, maar Caye Caulker biedt het allemaal. Dit eiland is gemaakt om te relaxen. De laid-back sfeer, de vriendelijke mensen en het lekkere weer maken dit een van de leukste bestemmingen in Belize.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.

Over OnsO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken.

We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar deze reis – hoe cliché ook – veranderde ons wereldbeeld!

Lees verder

Tickets
boeken